2024. március 29., péntek

Alkotótáborból tárlat

Eladással egybekötött kiállítás nyílik a topolyai Ács József Képzőművészeti Csoport szervezésében

A topolyai községi nyugdíjas-egyesület keretén belül működő Ács József Képzőművészeti Csoport szervezésében, a nyugdíjas-egyesület támogatásával, szeptemberben egynapos művésztelepi munka folyt a Művésztelepen. Ezúttal mintegy 40, Vajdaság több településéről érkező amatőr festő alkotott a Topolyai-tó partján, az inspiráló helyszínen főként tájképek születtek.

Elsősorban tájképek készültek a nyár végi alkotótáborban (Herceg Elizabetta felvétele)

Elsősorban tájképek készültek a nyár végi alkotótáborban (Herceg Elizabetta felvétele)

Az egész napos munkát Csernik Attila grafikusművész, az Ács csoport művészeti vezetője követte. Értékelte az elkészült munkákat, tanácsokkal látta el az alkotótábor résztvevőit.

– A felújítás óta minden feltétel adott ahhoz, hogy a tóparti Művésztelepen nagyobb csoport dolgozhasson. Mi már hagyományosan megszervezzük a nyári találkozónkat azokkal a barátainkkal, akikkel év közben együttműködünk, akik bennünket vendégül látnak. Az idei volt a kilencedik. Nagyon szeretjük ezeket a találkozókat, bár sok munkával jár az előkészület, de mindig jó a hangulat, a barátkozás mellett sok új kép születik, és közben egymástól is tanulhatunk. Közös reggelivel kezdődik a nap, s utána fogunk a munkához. A nyugdíjas-egyesület aktivistái részt vállaltak a kiszolgálásból, mi biztosítottunk lealapozott farostlemezt két nagyságban – mondta Szlifkó Klára, a csoport vezetője. A helybelieken kívül többek között pacséri, óbecsei, péterrévei, palicsi, szabadkai, temerini amatőr festők érkeztek a találkozóra és fogtak ecsetet. A délelőtti jó hangulatú munkát követően – amikor már a tóparti részleteket megörökítő festményeken száradt a festék, közös ebéd zárta a napot. A szeptemberi találkozó a topolyai nyugdíjas-egyesület, valamint az Em Commerce és a Color cég támogatásával valósulhatott meg.

Szlifkó Klára hozzátette, hogy már a nyár végi alkotótáborban felmerült az ötlet, hogy később egy kiállítást is szervezzenek az elkészült festményekből, ugyanis a találkozó végeztével minden amatőr képzőművész itt hagyott egy alkotását. Most ez az elképzelés fog megvalósulni: idén először eladással egybekötött kiállítás nyílik az alkotótáborban született képekből.

A tizenegy éve működő Ács József amatőr festőket tömörítő csoport továbbra is keddenként, 16 órakor, a topolyai községi nyugdíjas-egyesület székházában tartja összejöveteleit. Jelenleg tíz aktív tagjuk van, de folyamatosan várják a festészet, képzőművészet iránt érdeklődők jelentkezését. Szeptemberben indult az új évad, a csoportfoglalkozások egész éven át zajlanak. Minden év májusában közös tárlaton mutatják be legújabb képeiket a közönségnek. A csoport tagjai nagy kedvvel, érdeklődéssel járnak a környező településekre hasonló találkozókra, és képzőművészeti tárlatok megnyitóira is.

A topolyai Ács József Amatőr Képzőművészeti Csoport és Topolya község Művelődési Házának közös szervezésében ma 16 órai kezdettel kiállítás nyílik a szeptemberben a Művésztelepen megtartott egynapos alkotótáborban készült alkotásokból. A kiállítás anyagát topolyai, pacséri, palicsi, kispiaci, kikindai, temerini, péterrévei és óbecsei alkotók művei képezik. A kiállított alkotások megvásárolhatók. A kiállítás hétfőtől péntekig, 10 és 13 óra között lesz megtekinthető. Nyitvatartási időn kívüli látogatás esetén a 024/713-515-ös telefonszámon egyeztethetnek.