2024. április 20., szombat

A remény rádiója

Ötéves fennállását ünnepli A Mária Rádiónkért Egyesület

Pénteken este a palicsi Vigadó nagytermében vette kezdetét és egész hétvégén tart a magyar nyelvű Mária Rádiók találkozója városunkban. A találkozó egyben ünnep is a szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztősége számára, ugyanis a rádiót fenntartó A Mária Rádiónkért Egyesület öt éve jött létre. Az évfordulóról és a rendezvényről Bálint Ágotával, az egyesület elnökével és Palatinus István atyával, a szerbiai magyar Mária Rádió műsorigazgatójával beszélgettünk.

Bálint Ágota és Palatinus István atya lapunknak elmondta, hogy a Mária Rádió 1983-ban jött létre Olaszországban Emmanuel Ferrario kezdeményezésére. Azóta 75 országban működik a vallási jellegű rádió, amelynek műsora tizenhat éve Szerbiában is hallható. Akkor azonban a magyar szerkesztőség még nem volt önálló.

A szabadkai Mária Rádió stúdiója (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Mária Rádió stúdiója (Fotó: Gergely Árpád)

– Öt éve alakult meg az egyesületünk. Ezen az egyesületen belül üzemeltetjük a rádió magyar szerkesztőségét. Előtte egy egyesület volt az országban, és az alá tartozott a magyar és a horvát nyelvű szerkesztőség. Az egyesület laikusokból, tehát nem egyházhoz tartozó emberekből áll, de az egyházat szolgálja. Minden országban az egyesületnek két oszlopos tagja van, az elnök és az igazgató. Az elnök mindig egy világi, míg az igazgató mindig egyházi személy. Az elnök az egyesület és a Mária Rádió fenntartásáért felel, míg az egyházi személy a Mária Rádió műsoraiért felelős, tehát azért, hogy ami elhangzik, az az egyház tanításával összhangban legyen. Emellett van egy koordinátor, aki az elnök és az igazgató együttműködését segíti. Továbbá ide tartoznak a rádió alkalmazottai is. Egy kisebb rádió általában öt-hat emberrel működik. Jelenleg mi is öt állandó munkatárssal rendelkezünk, de a Mária Rádiók lényege az önkéntesség. Legyen szó műsorszerkesztésről, műsorkészítésről, a portaszolgálatról vagy éppen a technikai utómunkáról – mondta Bálint Ágota.

Bálint Ágota szintén önkéntesen végzi munkáját. Hivatását tekintve okleveles jogász, aki Szabadka Város közigazgatási hivatalának helyettes vezetője.

A szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztőségének műsoráért Palatinus István, a Szent György-templom plébánosa felel.

– Az egyház számára a Mária Rádió egy nagy lehetőség. Nem tud mindenki részt venni a templomban a szentmisén vagy az egyházi ünnepeken. Ezért is fontosak a médiumok. Az egyháznak van egy, a Mária Rádiótól különböző szerkezeti felépítéssel működő világrádiója, ez a Vatikáni Rádió. A Mária Rádió az imádságra, a lelkületre helyezi a hangsúlyt, és hallgatottságban utol is érte a Vatikáni Rádiót. Maga Ferenc pápa mondta, hogy bennünket legalább 30 millióan hallgatnak a világon. Ez a remény rádiója. Ugyanis például a palesztinai Mária Rádió műsorai ma is hallhatók Irakban, Szíriában, ott, ahol jelenleg a legnehezebb kereszténynek lenni – nyilatkozta Palatinus István.

A hétvégével kapcsolatban Bálint Ágota a következőket mondta:

– Most hévégén van a magyar nyelvű Mária Rádiók találkozója. Minden évben egyszer-kétszer szoktunk találkozni. A világcsaládon belül évente van európai konferencia, amelyen szintén jelen szoktunk lenni. Ez pedig csak a magyar nyelvű Mária Rádiók találkozója. Érkeznek vendégek Budapestről, Szlovákiából és Erdélyből, az ottani Mária Rádiók stúdióiból. Hat éve már jártak nálunk, de akkor még nem volt meg az egyesületünk. Így külön öröm, hogy most egyesületként fogadhatjuk vendégeinket – mondta az egyesület igazgatója.

Pénteken a sajtó számára mutatkozott be a Mária Rádió. Szombat délelőtt Karácson Tibor atya, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatójának vezetésével lelkigyakorlatot tartanak, majd bemutatják a vendégeknek Szabadka nevezetességeit. Vasárnap pedig egy záradékot fogalmaznak meg a magyar nyelvű Mária Rádiók közös jövőjéről.

A Mária Rádió Szabadkán az FM 90,7 Mhz-en, Újvidéken az FM 90,0 Mhz-en, míg Zomborban az FM 95,7 Mhz-en hallgatható, emellett az adás a rádió honlapján (www.mariaradio.rs) és mobilapplikációján is követhető.