2024. március 19., kedd

Napjaink népbetegsége

A cukorbetegség elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett akciót a Magyarkanizsai Egészségház

November 14-e a cukorbetegség elleni küzdelem világnapja. Ez az a betegség, amely alattomosan támad, sokszor észrevétlenül, ám nagyon nagy károkat okozhat, ha nem veszik idejében észre, vagy éppen figyelmen kívül hagyják a tüneteket.

A Magyarkanizsai Egészségházban a világnapok kapcsán rendszeresen ingyenes szűrővizsgálatokkal hívják fel a figyelmet a betegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára. Igyekeznek rászoktatni a lakosokat arra, hogy legalább ilyen alkalmakkor, amikor nincs szükség sem betegbiztosításra, sem előzetes bejelentkezésre, sőt sorban állásra sem, vegyenek részt az akciókon. Csütörtökön még ajándékokkal is készültek mindazoknak a pácienseknek, akik megjelentek az ingyenes vércukorszintmérésen, ami bár csak pár pillanatig tart, életmentő is lehet. Az akció kiötlője, az egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina hangsúlyozta ezen szűrővizsgálatok fontosságát, ugyanakkor arra bátorította a lakosokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az akcióban, ami az egész községre kiterjed, hiszen nemcsak Magyarkanizsán, hanem a kistelepüléseken is fokozottabb figyelmet fordítottak ezen a napon erre a betegségre.

– A Magyarkanizsai Egészségház csatlakozott a cukorbetegség elleni harc világnapjához, aminek jegyében minden faluban vércukorszintmérést végeztünk, próbáltuk kiszűrni azokat a cukorbetegeket, akikről valójában eddig még nem derült ki, hogy küzdenek a betegséggel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a cukorbetegség sajnos nagyon nagy arányban van jelen térségünkben, jóval az európai átlag felett vagyunk. A legtöbbször az a baj, hogy nem tudnak a betegségről, ezért is próbáljuk becsalogatni a betegeket, illetve még nem betegeket, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. A cukorbetegség igen alattomos, bár vannak előjelei, például a gyakori éjszakai toalettre járás, éhségérzet, fáradékonyság, látási zavarok mind-mind utalhatnak rá. Fontos, hogy idejében kiszűrjük ezeket a betegeket, mert ilyenkor egy egyszerű táplálkozásváltoztatás, testmozgás is sokat segíthet. Ez a betegség azonban még sok bajt hoz magával, ami több szervet is érinthet – mondta az igazgatónő, aki arra is kitért, hogy az, aki már tudja, hogy megbetegedett, naponta kell hogy mérje a cukorszintjét, aki még nem regisztrált, annak is ajánlott félévente ellenőriztetnie.

A csütörtöki akció folyamán igen sokan jelentek meg az ingyenes szűréseken, amelyekről valamennyien ajándékokkal térhettek haza, ezenkívül három nagyobb nyereményt is kisorsoltak azok között, akik úgy döntöttek, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet fordítanak az egészségük megőrzésére.