2024. április 19., péntek

Feljelentették a vízműveket „legyőző” férfit

A sóvéi polgárok a kommunális közvállalattal kötött szerződés felbontását követelik

Nem sokkal azt követően, hogy a közvélemény a kisember az állam feletti sikereként „ünnepelte” a Verbász melletti sóvéi (Ravno Selo) Božidar Caričić győzelmét a verbászi Komunalac Kommunális Közvállalat felett, a történetnek folytatása is lett: a kommunális közvállalat munkatársai kivonultak a férfi házához, hogy lekapcsolják a rendszerről, de mivel Caričić ellenállást tanúsított, a rendőrség elővezette, a Verbászi Alapfokú Ügyészség pedig hivatalos személy eljárása akadályozásának címén bűnvádi feljelentést tett ellene.

Emlékeztetőül, Božidar Caričić alperesként másodfokon is megnyerte a pert, amelynek lefolytatását korábban a Komunalac Kommunális Közvállalat a férfi 3000 dináros tartozása miatt kezdeményezett. Caričić azzal érvelt az eljárásban, hogy mivel falujában a kommunális közvállalat által szolgáltatott víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért úgy érzi, indokolatlan fizetnie a vízhasználati díjat. A kommunális közvállalatot azzal a céllal alapították, hogy a polgároknak olyan ivóvizet szolgáltasson, amelynek a minőségéért felelősséget vállal, így a szolgáltatást csakis akkor fizettetheti meg, ha eleget tesz ezen kötelezettségének, áll a bírósági indoklásban.

A Komunalac alkalmazottjai csütörtökön vonultak ki a férfihoz, hogy lekapcsolják a rendszerről. A hetvenéves Božidar Caričić az N1-nek nyilatkozva elmondta, először verbálisan próbálta feltartóztatni a munkásokat, felmutatta a bizonyítékot is, hogy a bíróság a javára döntött, valamint arról, hogy a házához vezető vízvezetékrendszert önköltségen építtette ki, ám a vita hevében „elkövette a hibát, hogy azt mondta, ha kell, lőni fog”. A kommunális közvállalat munkatársai ezt követően hívták a rendőrséget. A rendőrség munkatársai a férfit elővezették és kihallgatták.

A Komunalac közleményben mindehhez azt is hozzátette, hogy Caričić nemcsak fenyegetőzött, hanem kocsijával elzárta a házához vezető utat, ezzel feltartóztatva a munkásokat. A közleményben azt is kifejtették, hogy a lekapcsolásnak semmi köze a jogerős ítélethez. A közvállalat mindenkivel hasonlóan jár el, aki nem fizeti a vízhasználati díjat, tették hozzá, mint ahogyan azt is, hogy Caričić több éven át nem fizetett, ezenkívül a vízóra ellenőrzését, leolvasását és cseréjét is megakadályozta.

– Egyértelmű, hogy a személy, aki saját állítása szerint nem fogyasztja a vizet, más célokra igenis felhasználja azt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a szóban forgó személy háza előtt táblán hirdeti, hogy facsemetéket árul. Az elhasznált vízért fizetni kell – olvasható a közleményben.

A Vajdasági Oknyomozó és Elemző Központ (VOICE) összeállításában arra emlékeztetnek, hogy a sóvéi vízvezetékrendszert, mint sok másikat Vajdaság-szerte, a polgárok önkéntes hozzájárulásából építették ki, így a helyi önkormányzatok tulajdonában vannak. A sóvéiak most aláírásgyűjtésbe kezdtek, amellyel követelik a kommunális közvállalattal kötött szerződés felbontását, valamint a vízvezetékrendszer feletti irányítás jogát. „Ha képtelen a szerződésben felvállalt megfelelő szolgáltatást nyújtani, többé nincs szükségünk a kommunális közvállalatra” – közölték a helyiek, akik eddig 650 aláírást gyűjtöttek össze.