2024. április 20., szombat
FEKETE SPORTHÍREK

Lelőtték a világbajnokot

Ismeretlen támadó agyonlőtte Moszkvában Asot Boljan örmény thai bokszolót, a sportág háromszoros világbajnokát – közölte tegnap az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK). A 40 éves férfit szerdán gyilkolták meg több lövéssel az orosz főváros délnyugati kerületében, amint egy házból kilépve az autójához tartott. A támadó elmenekült a helyszínről.

Boljan a profi kick-box világszövetség bajnoki címének háromszori elnyerése mellett 17 nemzetközi versenyt is megnyert. Ő volt az Örmény Sportszövetségek Világegyesületének elnöke, valamint a sport érdekeltségű moszkvai Karat vállalat vezérigazgatója.

Asprilla életet mentett

Faustino Asprilla, a kolumbiaiak korábbi válogatott labdarúgója 1997-ben megakadályozott egy bérgyilkost abban, hogy megölje Jose Luis Chilavert paraguayi kapust. Az 50 éves extámadó egy tévéinterjúban felidézte, hogy a 22 éve vívott világbajnoki selejtezőn mindkettejüket kiállították Asuncionban. A 2:1-es paraguayi győzelemmel zárult találkozó után Asprillát szállodai szobájában felhívta egy bérgyilkos, és a beleegyezését kérte, hogy kivégezze Chilavertet. „Mondtam neki, hogy megőrültél? Tönkreteszed a kolumbiai futballt! Ami a pályán történik, az ott is marad” – mesélte az 57-szeres válogatott játékos hozzátéve, hogy az említett bűnöző 2004-ben életét vesztette egy lövöldözésben.

A botrányos meccsen a verekedés miatt piros lappal távozott Chilavert az oldalvonalnál orrba vágta a szintén kiállított Asprillát, akinek a védelmében Victor Aristizabal hátulról belerúgott Chilavertbe. A csetepaténak a rohamrendőrök vetettek véget, a játékvezető pedig nyolc percet hosszabbított.

A 90-es években a drogkartellek komoly befolyással voltak a kolumbiai labdarúgásra, a legemlékezetesebb eset 1994-ben történt, amikor az egyesült államokbeli világbajnokságon öngólt rúgott – ezzel csapata kiesését okozó – Andres Escobart néhány nappal később agyonlőtték egy medellini bár előtt.