2024. április 20., szombat

Patyolatfehérrel jubilálnak

X. Nemzetközi Művészeti Műhely Zentán

November 11-től 17-ig zajlik a X. Nemzetközi Művészeti Műhely a Zentai Alkotóházban, amely a hagyományos módon a művészgenerációk találkozásának, közös alkotásának, tanácskozásának jegyében történik. A műhely fő célkitűzése a kortárs képző- és iparművészeti alkotás folytonosságának fenntartása, kortárs művészeti alkotások létrehozása, bemutatása és értékelése. Ezzel párhuzamosan a népi hagyományokban még fellelhető tárgyi és szellemi kultúránk jelrendszerének, valamint azok jelentésének a kortárs művészeti alkotásokba való beemelése. A Kárpát-medencében élő alkotók saját munkáikon keresztül, a hagyományokat mai szemmel értelmezve új értékeket és minőséget hozhatnak létre, azok hasonlóságait és különbségeit is felmutatva.

Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője, a művészeti műhely fő szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, néhány éve a színeket kezdték tematizálni, ezért a sárga és a kék után úgy gondolták, a fehér lenne a legméltóbb a tizedik jubileumi műhelyhez, hiszen az maga a fény. Erzsébet úgy véli, egyrészt nagy kihívás a fehérrel dolgozni, másrészt rendkívül érdekes lehetőségeket rejt magában. Az alkotók közül mindannyian más módon fogták fel, volt aki a feketéből indult ki a fehér irányába haladva, más a fehér hollóra asszociált kapásból, és sorolhatnánk. Mindenképpen izgalmas munka zajlik tehát a művészeti műhelyben.

Az idei résztvevők a következők: Geréb Krisztina és M. Lovász Noémi Erdélyből, Kovács Éva és Kovács Zsuzsa Felvidékről, Szécsi Valéria Magyarországról, valamint Csernik Attila, Butterer Kiss Márta, Mezei Erzsébet és Siflis András Vajdaságból.

Az alkotóműhelyben készült munkákat majd a decemberi, ünnepváró, Lámpás című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.