2024. április 20., szombat

Kölcsönös bizalom a jogérvényesítésben

Az év eleje óta 79 452 polgár jegyeztette be kisebbségi hovatartozását

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselőivel Belgrádban tartott ülésen Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter az együttműködés jelentőségére és a kölcsönös bizalom erősítésére hívta fel a figyelmet, ami szerinte nemcsak a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításában nagyon fontos, hanem az állam érdekét is szolgálja.

Mint arra a minisztérium közleményében rámutattak, a nemzeti kisebbségek támogatására szolgáló idei alapból 91 millió dináros támogatásban részesítettek összesen 91 projektumot, amelyek a nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységét érintették. Rámutattak arra is, hogy az idén január 1-jétől a nemzeti kisebbségek a születési anyakönyvi kivonatokban feltüntethetik kisebbségi hovatartozásukat, és ezzel a joggal 79 452 állampolgár élt is.

A közlemény kiemeli, hogy a nemzeti kisebbségi elnökökkel folytatott találkozók a rendszeres tevékenységek és mechanizmusok részét képezik, hogy együttesen próbáljanak megoldást találni a felmerülő problémákra.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Pannon RTV-nek elmondta, hogy a találkozó során felmerült a magyar nyelvű tankönyvek és dokumentumok, a tájékoztatás és az oktatás kérdése is. Kiemelte, a kisebbségi alap jövő évi központi támogatása az oktatásra terjed majd ki.

Hajnak közölte ugyanakkor azt is, hogy a hivatalos nyelvhasználaton belül felmerülő kérdéseket szeretnék a jövőben részletesebben is taglalni, erről pedig a majdani köztársasági kisebbségi tanács ülésén esik majd több szó.