2024. április 19., péntek

Közlekedésbiztonságról gyerekeknek

Az Újvidéki Vásáron újabb közlekedésbiztonsági akciót tartottak az általános iskolák harmadikos és negyedikes tanulói számára. A rendezvényen többek között jelen volt Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedési ügyekkel megbízott tagja is.

A városi Közlekedésbiztonsági Központ a városi önkormányzat támogatásával az idén is megszervezte az általános iskolások számára a közlekedésbiztonsági oktatást, amelyet ezúttal a harmadikosok és a negyedikesek számára tartottak meg.

– Az újvidéki önkormányzat immár harmadik éve megszervezi a közlekedésbiztonsági oktatást az általános iskolák alsós tagozatai számára. Szerintünk nagyon fontos az, hogy minden évben megszervezzük ezt az akciót, mert csak így lehet érezhető hatása, és csak ennek köszönhetően csökkenhet a közúti balesetekben pórul járt diákok száma. Önkormányzatunk az egyedüli az országban, amely ezt az akciót megszervezi, szerintünk példánkat más városok vezetői is követhetnék. Újvidéken összesen 16.000 gyermek vesz részt minden évben a közlekedésbiztonsági előadásokon, de a következő időszakban szeretnénk, ha az általános iskolák felsősei is csatlakoznának az akcióhoz. Ezenkívül tervben van az is, hogy az általános iskolások számára vetélkedőket tartsunk, amelyeken a közlekedésbiztonsági tudnivalókról kérdeznénk a diákokat, a legjobb tanulók jutalomban részesülnének – nyilatkozott Kravić.

Marina Tucaković, a városi Közlekedésbiztonsági Központ képviselője elmagyarázta, hogy a közlekedésbiztonsági oktatás jelentős része gyakorlatokból áll.

– Az oktatók által előadott, elméleti anyagon kívül, a gyermekek párban, vagy egyedül teljesítik a feladatokat a poligonokon, itt ismerkedhetnek meg azokkal a veszélyekkel, amelyekkel mindennap találkozhatnak, amikor az iskolába járnak. Az előadásokon a résztvevők két fajta röpcédulát kapnak, amelyeken felhívják a figyelmüket azokra a potenciális veszélyekre, amelyekkel naponta találkozhatnak a közlekedésben, valamint útmutatóval látják el őket arra vonatkozóan, hogyan lehet-kell reagálni ezekre a helyzetekre. Az oktatási projektum keretében az általános iskolásokat városi autóbuszok szállítják az Újvidéki Vásárra – mondta Tucaković.