2024. április 26., péntek

Legyünk önkéntes véradók!

A véradás bármikor, bárhol kiemelkedően fontos és humánus cselekedet, amellyel sokak életét tudjuk megmenteni, sokak felgyógyulását segíthetjük.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ajánlatos már egészen kis korban elkezdeni a felkészülést, azok, akik többszöri véradók szeretnének lenni, leginkább egészséges életmóddal és táplálkozással érhetik el ezt. A határszámnak számító, 100 véradás eléréséhez legalább 25 év egészség, aktív és rendszeres adományozás szükséges. Újvidéken a Vérátömlesztő Intézet, valamint a Vöröskereszt szervezetének színvonalas, egészségügyi munkájának köszönhetően már a múlt század ’80-as éveinek végére megjelentek az első, 100 adományozással büszkélkedhető személyek, olyanok, akik elismerésben részesülhettek. A véradás előtt fontos elvégezni az orvosi vizsgálatot, úgy a saját, mind az ismeretlen, befogadó személy egészségének érdekében is. A Kiemelkedő Újvidéki Véradók Egyesülete az első Szerbiában regisztrált szervezet, amelynek tagjai különféle foglalkozású, végzettségű, korú, nemű, nemzetiségű és nem utolsósorban különböző vércsoporthoz tartozó önkéntes véradók. A közös céljuk, hogy önként és ingyenesen segítsenek a rászoruló betegek felgyógyulásában. Az egyesület egyedülálló a tagsági feltételek tekintetében, ugyanis a férfiak esetében 100 önkéntes véradomány szükséges, míg a nőknél ennek a számnak legalább 50-nek kell lennie. A klub lehetőséget nyújt a veterán véradók számára a találkozásra, az együttműködésre, egymás segítésére, valamint a tapasztalatok megosztására is. Minden, 18 és 65 év közötti, egészséges személy lehet véradó, a férfiak három hónap, míg a nők négy hónap után tudnak ismét vért adni. Az egyesület mindenkit, aki humánus érzelmekkel bír, csatlakozásra buzdít, arra, hogy véradásukkal segítsenek a rászoruló sérülteken, betegeken.

A klub 1997. december 12-én alakult meg, 13 újvidéki polgár önszerveződésével, a hivatalos bejegyzésre azonban csak 2002. április 8-án került sor. A tagok száma azóta is folyamatosan növekszik. Az egyesület székhelye a Testvériség-Telep helyi közösség épületében található, az Ilarion Ruvarac utca 18/a szám alatt. Bővebb információk a 021/63-94-242-es telefonszámon kaphatók. A gyűléseket minden hónap utolsó szerdáján, 18 órakor tartják.