2024. április 23., kedd

Mi történik a kidobott szeméttel?

Rendhagyó természet és társadalom óra a Regionális Hulladéktárolóban
A lyukba dobják az újrahasznosítható hulladékot (Fotó: Gergely Árpád)

A lyukba dobják az újrahasznosítható hulladékot (Fotó: Gergely Árpád)

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 3. c osztálya, Némedi Retek Zsuzsanna tanítónő vezetésével csütörtökön természet és társadalom óra keretében ellátogatott a Regionális Hulladéktároló Kft. Békova és Orom közötti központi telephelyére. A tizennégy diákot, tanárnőjüket és a megjelent szülőket Góli Csilla, a Regionális Hulladéktároló igazgatója köszöntötte, és a vendégeknek elárulta, hogy a 3. c az első osztály, amely látogatást tesz a hulladéktárolóban.

A látogatókat Góli Csilla köszöntötte (Fotó: Gergely Árpád)

A látogatókat Góli Csilla köszöntötte (Fotó: Gergely Árpád)

A köszöntő után Benedek Szabina, a hulladéktároló környezetvédelmi vezetője tartott egy rövid előadást a szelektív hulladékgyűjtésről és a hulladékfeldolgozás főbb munkafolyamatairól. Az előadáson elhangozottakat később a diákok élőben is láthatták, ugyanis Benedek Szabina az osztályt körbevezette a telephelyen. Többek között megtekintették a hulladék válogatására szolgáló csarnokot, ahol láthatták, hogy a vállalat szakemberei hogyan válogatják ki a szemétből az újrahasznosítható anyagokat, és a komposztálás folyamatát. Végül pedig megtekintették a 400 ezer köbméter szemét befogadására alkalmas hulladéklerakót is.

Futószalag viszi a szemetet (Fotó: Gergely Árpád)

Futószalag viszi a szemetet (Fotó: Gergely Árpád)

– Július óta körülbelül 4000 tonna szemetet fogadtunk be. Ennek hozzávetőleg harminchat százaléka kerül a hulladéktárolóba, ami körülbelül 1500 tonnának felel meg. A szemét 3,8 százaléka újrahasznosítható anyag, amelyet továbbküldünk a Szabadkán működő újrahasznosítással foglalkozó cégeknek. A komposztálóban jelenleg 900 tonna szerves anyagban gazdag hulladék van, ami sajnos még mindig tele van szeméttel, így ezt csak a hulladéktárolóban lévő szemét takarására használjuk fel. A látogatás során a diákok is láthatták, mi történik azzal a szeméttel, amelyet ők is kidobnak – nyilatkozta a sajtónak Benedek Szabina, és hozzátette, hogy szívesen várják más iskolák jelentkezését látogatás céljából, nemcsak az általános iskolák, hanem a középiskolák tanulóit is.