2024. április 25., csütörtök

Rongál a szél Dél-Bánátban

Nagykárolyfalván leszakadt a templomtorony borítása

A napok óta tartó szél megrongálta a dél-bánáti Nagykárolyfalva (Banatski Karlovac) katolikus templomának a tornyát. Szerencsére senki sem sérült meg, ugyanakkor Versecen egy kidőlt platán a stadion bejárati kerítésében okozott kárt. Az orkán erejű szél óránkénti 110 km-es sebességgel fújt a vidéken. A történtekről Palatinus Alen verseci plébániai kormányzó számolt be lapunknak.

A bádogborítás veszélyezteti a járókelőket (Fotó: Kecskés István)

A bádogborítás veszélyezteti a járókelőket (Fotó: Kecskés István)

A nagykárolyfalvi katolikus templom az egyik legrégebbi a vidéken. A hívek száma, mint minden a szórványvidéken, itt is alacsony. A szentmiséken magyar, horvát és német nyelven hirdetik az igét.

– Károlyfalván tegnap reggelre az erős szél megrongálta a templomtorony bádogborításának egy részét. Egy része már sajnos nincs is fönt. Most ez a lelógó borítás nagyon nagy veszélyt jelent az itt elhaladó emberek, valamint a közeli focicsapathoz és az iskolához tartozók, továbbá a templomba igyekvő katolikusok számára is. Ezt a borítást kellene vagy visszatenni, vagy leszedni a toronyról, hogy ne jelentsen veszélyt az itt elhaladók számára. A templomot az állami kincstár támogatásával építették, majd 1809. május 15-én szentelték fel. Sajnos 1944 őszén nagy kár érte. A szovjetek és a partizánok betörtek és felhasították az oltárképet, megcsonkították a szobrokat, tönkretették az orgonát, betörték a rozettaablakokat, a főtisztelendő Véber Péter atyát és 37 hívét pedig Fehértemplomra deportálták és ott kivégezték. Azóta véleményem szerint valamilyen módon korlátozták a katolikus keresztények életét ebben a faluban. És azóta ennek a plébániának nincs is helyben lakó plébánosa – hallottuk a verseci plébániai kormányzótól.

Tegnap délelőtt a helyszínen járt Varga János, a helybeli egyháztanács elnöke is. Mint mondta, a településen már csak két magyar család van. A hívek száma alacsony, mégis ragaszkodnak a templomukhoz és szeretnék azt az utókornak megőrizni. Véleménye szerint a torony borításának a megrongálódása egy isteni jel, amely azt mutatja, hogy tenni kell valamit a templom megmentése érdekében.

Varga János és Palatinus Alen atya (Fotó: Kecskés István)

Varga János és Palatinus Alen atya (Fotó: Kecskés István)

Földrajzi helyzete miatt Versec a legszelesebb bánáti település. Évente több mint 200 napon át fúj a szél. Ehhez már a vidéken élők és az építők is hozzászoktak. A verseciektől hallottuk, hogy a nagyszülők egykor követ raktak a gyerekek iskolatáskájába, hogy megvédjék őket a nagy szélben. A kossava ugyanis egy felnőttet is képes egyensúlyából kibillenteni. Az eddigi legerősebb széllökéseket 1987 januárjában mérték, amikor óránkénti 173 kilométerrel fújt. A szélörvény a Kárpátok felől tiszta levegőt hoz ilyenkor a vidékre. A szélnek köszönhetően viszont működnek a vidéken egyre szaporodó szélerőművek.