2024. április 20., szombat

Szakemberhiány a vasutakon is

Tervben van a Fehértemplom–Versec, valamint a Verbász–Kúla–Zombor vasútvonal felújítása

A vasútfejlesztési befektetésekkel a jövőbe fektetünk be. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg ma Nenad Grbić tartományi szaktitkár a székvárosban az újvidéki Vasútmérnöki Egyesület és a Szerbiai Vasútmérnökök Egyesületének szakmai kerekasztal-értekezletét, melyet a tartományi közlekedési titkársággal együttműködve szerveztek.

– Régtől ismeretes, hogy mit jelent a vasút a városoknak és régióknak. Növeli a kis- és közepes vállalatok versenyképességét, akárcsak a közlekedés-biztonságot. A vasutakba való befektetés hozzájárul a gazdasági növekedéshez, és a környezetvédelmi szempont sem elhanyagolható. Szerbiában mind köztársasági, mind tartományi szinten felismerték a vasúthálózat fejlesztésébe való befektetések jelentőségét. A tartományban már néhány jelentős vasúti projektum befejeződött, így például felújítottuk a Pancsova–Orlovat–Római sáncok, valamint a Nagybecskerek–Orlovat vasútvonalat. Tervben van a Fehértemplom–Versec, valamint a Verbász–Kúla–Zombor szakasz felújítása is. A legjelentősebb mégis a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése, ennek részeként Belgrádtól Magyarország határáig 183 kilométer hosszúságban kell megépíteni a legkorszerűbb vasutat, amelyen 200 kilométeres óránkénti sebességgel száguldanak majd a szerelvények – ismertette Grbić.

Az Európai Vasútmérnöki Egyesületek Uniója által is támogatott kerekasztal-értekezlet határozatai a vasúti rendszerek összetett problémáinak megoldását szolgálják, különös tekintettel a szakemberképzésre és a vasúti vállalatokon belüli tanfolyamokra, ugyanis egyre nagyobb szükség mutatkozik magas szintű szaktudással rendelkező alkalmazottakra.