2024. április 24., szerda
AZ ÚJ PUSKÁS FERENC STADION MEGNYITÓJA

A magyar foci új szentélye

A labdarúgó-válogatott új otthona kulturális rendezvények befogadására is alkalmas lesz

Holnap este nyílik meg hivatalosan Budapest XIV. kerületében az új Puskás Ferenc Stadion, a magyar labdarúgás utóbbi időszakának legnagyobb beruházása eredményeként. A több mint 67 ezer néző befogadására alkalmas létesítményt, amely az egykori Népstadion helyén épült, a Magyarország–Uruguay barátságos mérkőzéssel nyitják meg. Mondani sem kell, hogy telt ház előtt, hiszen a belépőket nagyon gyorsan, mindössze két óra alatt elkapkodták az érdeklődők.

Az új Puskás Stadion elődje, a Népstadion (2002-től Puskás Stadion) korábban már évtizedekig volt a magyar labdarúgás központja. Az 1953. augusztus 20-ai átadása óta a magyar válogatott otthona volt a 2000-es évek elejéig, majd 2016-ban biztonsági okokból lebontották. Már az ’50-es években legendás sportesemények színhelye volt – például az Anglia elleni 7:1-s kiütés –, a ’70-es években a népszerűvé vált kettős rangadók otthonaként szolgált, amelyeken egyazon délután a négy fővárosi csapat (Ferencváros, Újpest, Honvéd, Vasas) derbijeit láthattak a szurkolók a 70 ezer néző befogadására alkalmas lelátókról. A sportesemények mellett számos nagykoncert színhelye volt a létesítmény, sok más világsztár mellett például 1965-ben Louis Armstrong, ’86-ban a Queen, 1991-ben az AC/DC, 1995-ben a Rolling Stones lépett fel itt…

Az új aréna építése a jövő évi Európa-bajnokság magyar társrendezési pályázatában is szerepelt. Közvetlenül a régi építmény lebontása után, 2017-ben már megkezdték az új Puskás körüli munkálatokat, amelyek idén júniusban jutottak el arra a szintre, hogy bejelenthették a holnapi nyitómeccset. A sikert megelőlegezte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2014-es bejelentése alapján a stadionban a jövő évi Eb programjából három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendezhetnek majd a stadionban.

A száz százalékban magyar tervezésű és építésű, fedett lelátós aréna mindenben megfelel a modern kor követelményeinek. Bajnokok Ligája, Európa-liga döntő és nagyszabású koncertek megrendezésére is alkalmas, hibrid gyepszőnyege pedig hasonló ahhoz, amit a Barcelona és a Manchester United stadionjában is használnak. A létesítmény ugyanakkor megőrizte a régi Népstadion meghatározó stílusjegyeit, annak törmelékeinek jelentős részét újrahasznosították az építés során. A pálya középpontja pedig pontosan ott található, ahonnan korábban Puskás Ferenc vagy Albert Flórián indította útjára a labdát.

Az új Puskás Ferenc Stadion Magyarország–Uruguay nyitómérkőzését holnap este 19 órakor tartják, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Csányi örülne a kettős rangadóknak

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke szerint méltán érdemli meg a nagy érdeklődést az új Puskás Stadion megnyitója. Az MLSZ-vezető egy minapi M4-nek adott nagyinterjújában elmondta, sokan még emlékeznek az egykori Népstadion teltházas meccseire, emellett az is nagy szerepet játszik a várakozásban, hogy a világ egyik legjobb válogatottja lesz az uruguayiak személyében a magyarok ellenfele. „A látványt és a hangosítást tudom megítélni, egy nagyon jó hangulatú stadion, amely Európa egyik legszebbje, és talán műszakilag is az egyik legjobbja. Hangsúlyozni kell, hogy nem csak futballstadion lesz, egy olyan létesítmény épül, amely nagyon sok kulturális élményt fog nyújtani a látogatóknak, bármilyen nagy rendezvényt kiválóan lehet majd megszervezni” – mutatott rá Csányi.

A szövetségi elnök szerint az MLSZ csak a válogatott meccsek Puskás Stadionbeli lebonyolításáért felel majd, ám Csányi örülne, ha visszatérnének a Népstadionból ismerős kettős rangadók is, és úgy vélte, a magyar klubcsapatok európai mérkőzéseit is megrendezhetnék az új Puskásban, ha azok az érdeklődés miatt kinövik saját stadionjaikat.

Rossi: Jó benyomást akarunk kelteni

Nagyon fontosnak nevezte az Uruguay elleni összecsapást Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A csapat számára ugyan a keddi walesi, közvetlenül az Eb-szereplésről döntő selejtezős mérkőzés lesz gyakorlatilag az év csúcseseménye, az olasz mester korántsem szándékozik könnyelműen venni a neves dél-amerikai gárdát. Uruguay ötödik a világranglistán, minden poszton tele van sztárokkal. Jól akarunk teljesíteni, jó benyomást akarunk kelteni ellenük. Hatalmas dolog számomra, hogy Óscar Tabárez ellen játszhatok, hiszen a legnagyobbak közé tartozik” – méltatta a dél-amerikaiak szakvezetőjét Rossi, majd az új stadionról is szólt. „Játékosként már játszottam nagy nézőszámú meccseket, Amerikában például a rájátszásban 100 ezer ember előtt is pályára léptem. De edzőként ez lesz az első alkalom, hogy ennyi ember előtt bizonyíthatok, és remélem, nem az utolsó” – fogalmazott az olasz.

Rossi magára a találkozóra térve elárulta, a védelem miatt sajnos van aggódnivalója, ugyanis több alapember hiányzása mellett Kádár Tamás sem lesz bevethető. „A védelem terén rosszul állunk. Korhut eltiltott, Orbán térdproblémákkal küzd. Kádár hat napja jelezte, hogy izomproblémája van. Azóta sem játszott mérkőzést, biztos, hogy nem lesz a keret tagja a két meccsen. Nem vagyok derűlátó, vészhelyzetben vagyunk a védelmet tekintve” – árulta el.

A nagy hétvégét beharangozó sajtótájékoztatón – amelyet már az új Puskásban tartottak meg – a válogatott két sztárja, Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs is megszólalt. Szoboszlai elmondta, óriási dolog lesz számára 67 ezer ember előtt játszani. „Olyan nyitómérkőzésnek kell lennie, amilyenről mindenki álmodik. Liverpoolban 55 ezer ember előtt játszottam, 67 ezer előtt még nem léptem pályára. Természetesen nem szeretnénk megsérülni, hiszen pár nappal később nagyon fontos meccsünk lesz Walesben” – nyilatkozta a Salzburg támadója. Dzsudzsák elmondta, reményei szerint az új stadionhoz méltóan fognak játszani. „Felemelő érzés lesz, szerencsésnek érzem magam. Legutóbb az Ajax és a Feyenoord ellen játszottam ennyi ember előtt” – mondta a csapatkapitány.

Magyarország veretlen Uruguay ellen

A magyar válogatott eddig három alkalommal játszott Uruguay ellen, és egyszer sem hagyta el vesztesen a pályát, egy győzelem mellett két döntetlen a csapat mérlege.

A legemlékezetesebb összecsapás az Aranycsapat 1954-es svájci világbajnoki elődöntője volt. Lausanne-ban Czibor Zoltán 13. percben szerezte meg a magyaroknak a vezetést, amelyet Hidegkuti Nándor a 46. percben megduplázott. Juan Hohberg a hajrában tíz perc alatt (75., 86.) visszahozta az uruguayiak reményét, ám a ráadásban Kocsis Sándor öt perc alatt két gólt fejelt (111., 116.), így a magyarok jutottak a fináléba (ahol az Aranycsapat emlékezetes módon, 2:0-s vezetésről kaptak ki a nyugatnémetektől, amely mérkőzés az azóta is sokat vitatott „berni csoda” néven vonult be a sporttörténelembe).

Magyarország és Uruguay másik két egymás elleni mérkőzése barátságos találkozó volt: 1961-ben Montevideóban, majd egy évvel később a budapesti Népstadionbanban egyaránt 1:1-es döntetlen született. Dél-Amerikában a házigazda Guillermo Escalada góljával (25.) vezetett, majd Solymosi Ernő egalizált az 56. percben. A budapesti összecsapás azért is emlékezetes maradt, mert az volt a 101-szeres válogatott Bozsik József búcsúmeccse a nemzeti együttesben. A Budapest Honvéd legendás középpályása a vendégek vezetését (Juan Silva, 58.) kiegyenlítő góllal köszönt el a címeres meztől.