2024. március 28., csütörtök

Törökország hazatoloncolt hét német és egy brit dzsihadistát

Törökország csütörtökön visszatoloncolta származási országukba az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet hét német és egy brit harcosát - közölte a török belügyminisztérium.

A tárca hozzátette: a német terroristákat Berlinbe, a britet Londonba küldték.

Mivel a török minisztérium további részletekkel nem szolgált az ügyben, nem egyértelmű, hogy a hét német állampolgár az-e, akit a német hatóságok vártak.

Szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin német biztonsági körökből származó értesülésre hivatkozva azt jelentette, hogy csütörtökön egy iraki származású német állampolgár, Kanan B. érkezik vele együtt hétfős családjával. A férfit a német hatóságok a szalafizmus - a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata - követőjeként tartják számon. A török hatóságok szerint az Iszlám Állam híve, és az idén tavasszal azért utazott családjával Törökországba, hogy az országon keresztül eljusson Szíriába és csatlakozzon a terroristákhoz. Ezért március óta kitoloncolási őrizetben tartják az egész családot. A német hatóságok szerint viszont nincs arra utaló jel, hogy Kanan B. vagy bármelyik családtagja kapcsolatban állna az IÁ-val - írta a hírmagazin.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a Törökországból hazatoloncolásra jelölt német állampolgárok közül egyetlen egy ellen sincs előzetes letartóztatást elrendelő határozat, így egyelőre nem kerülnek hatósági őrizet alá Németországban, valamennyien szabadon mozoghatnak majd.

Ankara hétfőn kezdte meg a Törökországban fogva tartott külföldi dzsihadisták hazaküldését, aznap a három kitoloncolt között már volt egy német állampolgár.

Süleyman Soylu török belügyminiszter korábban azt közölte, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségese raboskodik Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

A Der Spiegel szerdán arról is beszámolt, hogy pénteken két nő, Heida R. és Nasim A. érkezik Törökországból Németországba. Őket IÁ-harcosok feleségeként tartják számon.