2024. április 25., csütörtök

Kiújultak a gázai rakétatámadások

Nyugodt éjszaka után tegnap reggel kiújultak a Gázai övezetből izraeli területek ellen indított

rakétatámadások. Éjjel még nyugalom volt az övezet határvidékén, kora reggel azonban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az izraeli légierő ellencsapásokat intézett az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet katonai létesítményei, köztük föld alá telepített kilövő-silói ellen.

Gázavárosban tegnap az izraeli légicsapások három áldozatát, Rafat Ajadot és két fiát temették. A kisebbik 9 éves volt (Fotó: AP via Beta)

Gázavárosban tegnap az izraeli légicsapások három áldozatát, Rafat Ajadot és két fiát temették. A kisebbik 9 éves volt (Fotó: AP via Beta)

A kétnapos rakétaháború mérlege, mintegy 350 Izrael területére kilőtt lövedék, és 23, többségében az Iszlám Dzsihádhoz tartozó palesztin fegyveres, valamint legalább három gyermek halála a megtorló izraeli légicsapásokban.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint a vaskupola légvédelmi rendszer befogta azokat a lövedékeket, amelyek lakott izraeli területekre csapódtak volna, és ezért a reggeli támadások nem okoztak kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. A hadsereg szóvivője szerint kedd reggel óta mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután kedden hajnalban a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölték az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát.

A katonai rádió reggeli híradása hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista terrorszervezet nem vesz részt az akciókban, amelyeket csakis a velük rivalizáló, Iránból irányított Iszlám Dzsihád nevű szervezet hajt végre. Tovább folynak a közvetítő tárgyalások Egyiptomban a gázai szervezetek és Izrael között, s ezekre Kairóba utazik Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora is.