2024. március 29., péntek

Történelmi siker

Tíz százalék alatt a munkanélküliség

Ana Brnabić kormányfő kijelentette: arra számít, hogy a háromnegyed évi eredmények szerint egy számjegyű lesz a munkanélküliség. Amióta Szerbiában kimutatják a munkanélküliség arányát, ilyen még nem volt. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a második negyedévben 10,3 százalékos volt a munkát keresők aránya, és ez is a legalacsonyabb érték 1995 óta.

– November végén vagy december elején lesznek meg a háromnegyed évi eredmények, és minden jel arra utal, hogy az időszakot egy számjegyű munkanélküliséggel zárjuk. Végre tíz százalék alá csúsztunk, ez történelmi eredmény, hiszen mindössze néhány évvel ezelőtt még 25 százalékon álltunk – mondta Brnabić. Szavai szerint a kormány megkülönböztetett figyelemmel fordul a fiatalok felé, akiknek néhány esztendeje még több mint az 51 százaléka állás nélkül volt.

– Az új törvények kidolgozásánál arra figyeltünk, hogy adókedvezményekkel serkentsük a fiatalok foglalkoztatását. Akárcsak a térség más országaiban, nálunk is nagy gond az agyelszívás, de reméljük, hogy az új megoldások első eredményei már 2020-ban megmutatkoznak. Mindazoknak, akik bírálnak bennünket és lekicsinylően beszélnek közös eredményeinkről, mondván, hogy a számokkal játszadozunk, és csupán arról van szó, hogy az emberek kivándorolnak, azt üzenem, hogy ez abszolút nem igaz. Pontosan megfigyelhető, hogyan alakul a foglalkoztatás, és hogyan a munkanélküliség – jelentette ki a kormányfő. Utalt a Világbank és a nemzetközi gazdasági tanulmányok bécsi intézetének jelentésére is, amely szerint Szerbiában 2012 és 2016 között 400 000 munkahely nyílt.