2024. április 26., péntek

Stratégiai érdek a vasútfejlesztés

Kétnapos vasútbiztonsági konferencia Belgrádban

Szerbia is csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely az Európai Unió elveire alapozza a vasúti közlekedés biztonságának fejlesztését. Az erről szóló dokumentumot a Belgrádban tegnap kezdődött regionális vasútbiztonsági konferencia megnyitója előtt Lazar Mosurović, a Szerbiai Vasúti Igazgatóság igazgatója és Peter Mihm, az Európai Unió Vasúti Ügynökségének (ERA) képviselője látta el kézjegyével.

A nyilatkozat aláírását követően Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke, közlekedési miniszter elmondta: 7-8 évvel ezelőtt az ország nagy-nagy lemaradásban volt a vasutak állapotát és biztonságát illetően, időközben azonban komoly beruházásokra került sor, és a tervek szerint 2020-ra összesen mintegy 1000 kilométer hosszúságban építik újjá a vasúthálózatot. A kormány prioritásnak és stratégiai érdeknek tekinti a vasútfejlesztést. A biztonsági statisztika szerint nálunk ugyan jobb a helyzet, mint Európában, ez azonban annak köszönhető, hogy vasutainkon kevés áru és utas halad, s az is lassan.

– Most az a fontos, hogy jogszabályainkat ezen a területen is az európai előírásokhoz igazítsuk, és hogy tovább fejlesszük a közlekedésbiztonságot. Egyelőre az a helyzet, hogy ha valamilyen vasúti baleset történik, hat hónapot is várni kell a hivatalos jelentésre, amelyben úgy fogalmaznak, hogy az esetért 20 százalékban az operátor a felelős, 30 százalékban pedig a körülmények. Ilyesmit többé nem engedhetünk meg, érdekünk, hogy a vasúti szállítást az európai biztonsági szabványoknak megfelelően végezzük, hogy visszacsalogassuk az utasokat a vasútra – mondta Mihajlović.

Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években az Európai Unió az IPA-programok, valamint az Európai Beruházási Bank koncessziós hitelei révén több mint egymilliárd eurót fektetett szerbiai projektumokba. Gratulált a szerbiai kormánynak és a vasúti közvállalatnak, amiért aláírták az európai vasútbiztonsági nyilatkozatot.

Lazar Mosurović, a Szerbiai Vasúti Igazgatóság megbízott igazgatója úgy fogalmazott, hogy ezzel Szerbia is annak a nagy európai családnak a tagja lett, amely a vasúti közlekedés biztonságáról gondoskodik. Mint közölte, a nyilatkozatot korábban az EU több mint 100 állama, illetve intézménye támogatta.

A kétnapos vasútbiztonsági konferencián a nyugat-balkáni térség országainak egy része képviselteti magát, a tanácskozás házigazdája a Szerbiai Gazdasági Kamara.