2024. március 28., csütörtök

Behozatali stop a régi autók előtt

Mint már napilapunkban is foglalkoztunk vele, január 1-jétől szigorítják a külföldi gépkocsik behozatalának feltételit. A módosítások értelmében a legnagyobb megszorítás az euro–3-as szabvánnyal ellátott autókat érinti, vagyis azokat, amelyeket 2000. január 1-je és 2006 január 1-je között gyártottak. Ez azt jelenti, hogy törvény szabályozza majd a 15 évesnél régebbi gépkocsik behozatalát külföldről.

Sokak aggodalmát váltotta ki ez a hír, attól tartva, hogy immár belföldön sem vásárolhatnak kedvencnek számító 20 éves Opel, Golf, Fiat, Ford márkájú járműveket. Ez nem állja, hisz továbbra is beszerezhető az autópiacon vagy hirdetés útján akár 30 éves kocsi is. A törvény tehát nem az euro–3-as autók hansználatának megtiltására, illetve korlátozásásra vonatkozik, hanem kizárólag azoknak az autóknak a behozatalára amelyek e szabvány szerint készültek.

A törvénymódosításra hamar reagált a szerbiai autópiac is. A hír hallatán esni kezdett az euro–3-as gépjárművek ára és emelkedni az euro–5-ös és euró–6-os jelzéssel ellátottaké.

A törvény módosítását a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezte. Minél régebbi egy gépkocsi, annál több szennyező anyagot bocsát ki, persze az sem mindegy, milyen üzemanyag-meghajtású.

Nem megerősített híresztelések szerint az euro–3-as vagy euro–4-es szabvánnyal ellátott autók hamarosan matricát is kaphatnak. Azokon a napokon, amelyeken nagyobb szennyezettséget mérnek a városban, ezeknek a gépjárműveknek tilos lesz közlekedni. Ahhoz, hogy értelme is legyen ez utóbbi törvénynek, szükségessé válik a különbségek felállítása az eltérő meghajtású gépjárműveknél. Nem egyenlő mértékű a szennyezés a különböző üzemanyagoknál, a dízelmotor jelentősebben hozzájárul a környezet szennyezéséhez, mint a benzinégésű motor, illetve az autogáz.

A behozatali szigorítás név szerint az euro–3-as szabvánnyal ellátott autótípusokat érinti: az Alfa Romeo 147, Opel Corsa C, Opel Astra G, Volkswagen Pasat B5, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf 3, Volkswagen Golf 4, Volkswagen Golf 5 (a gyártás első két évéből), Fiat Punto, Fiat Panda, Fiat Bravo, Fiat Stilo, Ford Focus, Ford Fiesta, Renault Megan, Renault Clio, Renault Twingo, Renault Scenic, Peugeot 206, Peugeot 307, Citroën C3, Citroën C4, Citroën C5, Citroën Picasso, Dacia Logan, Volvo V50, Mercedes A, Mercedes C, Mercedes E osztály, BMW 320, BMW 520, BMW 525, Audi A4, Audi A8, Toyota Corolla, Seat Ibiza, Škoda Fabia és Škoda Octavia.

Az euro–4-es és az ennél nagyobb számjelzéssel ellátott autók továbbra is behozhatók törvényes keretek között. Ezzel a jelzéssel 2005 júnusa óta gyártanak gépkocsikat. Az Európai Unió területén a következő években kezdik gyártani az euro–7-es szabvánnyal ellátott személygépkocsikat, de jelentősen kisebb szén-dioxid-kibocsátással.

Az euro–3-as szabvány szerint készülő gépkocsik használata már évek óta korlátozzák a szomszédos Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Albániában és Montenegróban.