2024. március 29., péntek

Gyógyítható gyilkos

A cukorbetegség korszerű kezeléséről tartottak tájékoztatót a Vajdasági Klinikai Központban

Korszerű, országszintű adatbázis készül a Szerbiában nyilvántartott cukorbetegekről – jelentették be az újdonságot a Vajdasági Klinikai Központban csütörtökön, a cukorbetegség világnapján. A Batut Közegészségügyi Intézet által támogatott projekt több éves munka eredménye, és segítségével pontosabb képet kaphatnak a szakorvosok a betegség jelenlegi helyzetéről országunkban – mondta

Edita Stokić, a klinikai központ megbízott igazgatója.

Tegnap Vajdaság-szerte ingyenes vércukorszintmérést tartottak. Felvételünk Magyarkanizsán készült (Puskás Károly felvétele)

Tegnap Vajdaság-szerte ingyenes vércukorszintmérést tartottak. Felvételünk Magyarkanizsán készült (Puskás Károly felvétele)

– Vajdaság lakosságának 80-90 százaléka túlsúlyos, az elhízás pedig a cukorbetegség egyik fő okozója. Pillanatnyilag több mint 250 ezer cukorbeteget tartunk számon a tartományban, országos szinten viszont 750 ezer diabéteszest kezelünk. Ez azt jelenti, hogy Szerbiában jelenleg a lakosság 13 százaléka cukorbeteg. Európában sem sokkal jobb a helyzet, jelenleg 58 millióan szenvednek a kórban. A világon pedig 500 millió diabéteszes él, ami egy Európa nagyságú kontinens összlakosságát jelenti.

A cukorbetegség világszintű gyors terjedésére 1991 óta november 14-én hívják fel a figyelmet. A világnapot az Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezte. A cukorbetegség világnapját Frederick Banting születésnapjához kötötték, aki Charles Besttel és John James Rickard Macleoddal elsőként fogalmazta meg azt a gondolatot, amely az inzulin felfedezéséhez vezetett 1922-ben. Az IDF által szervezett világnapok egy-egy cukorbetegséghez kapcsolódó témára fókuszálnak. Az idén a kutatások és kezelések középpontjába a család került – hangzott el a klinikai központban, ahol Bojan Vuković belgyógyász-endokrinológus ismertette a gyilkos kór lehetséges következményeit.

– Vajdaságban a betegek 90 százaléka az úgynevezett kettes típusú cukorbetegségben szenved, amelynek a kialakulásában nagy szerepet játszik az életmód. A beteg megfelelő együttműködésével ez a típus sikeresen kezelhető, így fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben: a gyógyíthatatlan betegség nem okvetlenül jár végzetes következményekkel, ugyanis a megfelelő, személyre szabott kezeléssel teljes értékű életet élhetnek a betegeink.

A kezelés szerves része a tudatos táplálkozás. A korszerű egészségügyi szemlélet szerint minden beteg számára személyre szabott étrendet kell kidolgozni, figyelembe véve a gyógykezelés alatt álló egyén szokásait, vallását és hozzáállását is, és nem tagadva meg a hedonista élvezetek beillesztését sem. Az életmódváltás mellett szigorúan be kell tartani az orvosok által előírt gyógyszeres kezelést is. Szerbiában ma már beszerezhetőek a legújabb terápiás szerek is – mondta Milena Mitrović belgyógyász-endokrinológus.

– A Vajdasági Klinikai Központ volt országunkban az első intézmények egyike, amely gyógyászati eszközként bevezette az inzulinpumpa használatát. A testre erősíthető szerkezet egy alternatív terápiás kezelés az injekcióval vagy inzulintollal naponta többször adagolt oltáshoz képest. A szerkezet intenzív inzulinterápiára ad lehetőséget szöveti vércukormonitorral és szénhidrátszámolással kombinálva – mondta a szakember, és hozzátette, hogy a teljes értékű életet biztosító kezelésben eddig 120 beteg részesülhetett, ugyanis a költséges eljárást egyelőre főként terhes nők és gyerekek esetében alkalmazhatják.

Az utóbbi években a tartományi egészségügyi központban jelentősen csökkent a cukorbetegség okozta vakság és amputációk száma. Ezt arra vezetik vissza, hogy sikerült tudatosítani az emberekben: a gyilkos kór csak akkor jár végzetes következményekkel, ha megengedik.