2024. április 19., péntek

Új autóbuszok érkeznek

Az önkormányzat közbeszerzési pályázaton 13 autóbuszt vásárolt, a szállítmány első része a héten érkezik meg a tartományi székvárosba.

Az új, Mercedes gyártmányú autóbuszokat a Conecto vállalat gyártja, földgázra működnek, és a tervek szerint újévig forgalomba helyezik őket. Az autobusi.net internetes portál honlapján a napokban megjelent egy fotó az egyik járműről, ahogyan Újvidék felé haladva megállt egy Belgrád közelében lévő benzinpumpán.

Az új, 30 ülőhelyes autóbuszokat földgázüzemű motorokkal szerelték fel, összesen 90 személy befogadására alkalmasak. A járművekben külön helyet alakítottak ki a mozgássérült utasok számára. Klimatizált autóbuszokról van szó, és videofelügyeleti rendszerrel is ellátták őket.

A Városi Közlekedési Közvállalat az újvidéki önkormányzat által kiírt versenypályázaton nyertes Star import cégtől, a Mercedes szerbiai képviselőjétől vásárolta a buszokat. A versenypályázaton csak az említett vállalat nyújtott be érvényes pályázatot – olvasható a 021.rs hírportálon.

Az új autóbuszok vásárlása a Városi Közlekedési Közvállalat autóbuszparkja felújítási tervének keretében zajlik, kb. két hónappal ezelőtt 8 kisebb, Iveco gyártmányú busz érkezett, amelyek beszerzési költségeire az önkormányzat – adó nélkül – 99.880.000 dinárt irányozott elő. Februárban a tervek szerint újabb 30 Mercedes autóbusz érkezik, amelyek megvásárlására összesen 682.254.694 dinárt költöttek a városi kasszából.

Ezenkívül a közvállalat illetékesei 20 csuklós autóbusz beszerzéséről is aláírtak egy szerződést a török BMC vállalattal, ezek a járművek jövőre, márciusban vagy áprilisban érkeznek meg Újvidékre. Hoszabb távú terveikben további 25 busz, és 5 csuklós autóbusz beszerzése szerepel, ezek a járművek is földgázra működnek majd, megvásárlásukat az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) támogatja majd 7 millió euróval. A városi honatyák 2020-ban további 50 autóbusz megvásárlására írnak ki versenypályázatot, ezek a járművek 1,5 milliárd dinárba kerülnek majd.

Ha mindezek a tervek megvalósulnának, akkor sikerülne felújítani a városi tömegfuvarozó cég gépparkjának 50 százalékát, amelynek járművei átlagban most 10 évesek.