2024. március 28., csütörtök

Töretlen az érdeklődés az IPARD programok iránt

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Tartományi Fejlesztési Alap a bejegyzett családi gazdaságokat, cégeket és vállalkozókat megcélzó hitelvonalait ismertették szerdán a Városháza kék termében. A hitelfeltételekről, a kamattámogatásokról, a termőföld és mezőgépek vásárlási feltételeiről is tájékozódhattak az érdeklődők, akik részt kívánnak venni az IPARD program újabb pályázati körében. A tájékoztatón szó esett a turizmusban tevékenykedők támogatási lehetőségeiről is.

Jelena Trenkić, a Tartományi Fejlesztési Alap hitelrészlegének piackutató osztályvezetője az ismertető előtt a kedvező lehetőségekről nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Jelena Trenkić (Fotó: Gergely Árpád)

Jelena Trenkić (Fotó: Gergely Árpád)

– A Tartományi Fejlesztési Alap számos hitelkeret pályázata mellett az IPARD programot is támogatja. Ez a vonal nagy visszhangot keltett, mert az idén kezdtek el érkezni az első végzések. Hitelkeretek vannak még a bejegyzett családi gazdaságoknak, a cégeknek és a vállalkozóknak is, amivel az IPARD projektumában való részvételt segítik. Ez a program a mezőgazdászok körében a legnépszerűbb. A hitelek törlesztési ideje hét év, amiből akár két év is lehet a türelmi időszak. A Tartományi Fejlesztési Alap a pályázókat 1–3 százalékos kamat mellett támogatja, és ezenfelül nem számol fel további költséget. Hisszük, hogy ezek a hitelek sokat segítenek a mezőgazdászoknak, hisz nagy az érdeklődés. Ehhez a hitelkerethez nincs szükség önrészre, ugyanis ezt vállalja magára a fejlesztési alap, és segít abban is, hogy a pályázó teljesítsen minden feltételt az IPARD programban. A Tartományi Fejlesztési Alap tavaly és az idei évben is 2,5 milliárd dináros keretet irányzott elő a hitelekre, így elegendő eszköz áll a rendelkezésre, még akkor is, ha az érdeklődés évről évre növekszik. A jelentkezési idő nem korlátozott, senki sem fogja lekésni a jelentkezést. A pályázat a készlet erejéig tart nyitva. Elég pénzeszköz áll rendelkezésre – mondta Jelena Trenkić.

A szabadkai tájékoztatón beszámoltak az alap mind a 12 hitelvonaláról, melyek a mezőgazdasági földterületek vásárlására, a mezőgazdasági gépek beszerzésére és a turisztikai fejlesztésekre vonatkoznak.