2024. március 28., csütörtök

A tudatosság és az ösztönösség alkotásai

Ünnepélyesen megnyílt Hauser Beáta textilművész kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta Ferenczy Noémi-díjas érdemes művésznek, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata kiváló textilművészének, az MMA rendes tagjának önálló kiállítása nyílt meg a hétvégén Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér képtárban.

Hauser Beáta az elképzeléseit, az érzéseit próbálja megjeleníteni az alkotásaiban (Puskás Károly felvétele)

Hauser Beáta az elképzeléseit, az érzéseit próbálja megjeleníteni az alkotásaiban (Puskás Károly felvétele)

A kiállítást, amelyen Hauser Beáta egyedi stílusú textilképeivel és grafikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Bicskei Zoltán nyitotta meg, majd az angliai Tim Trevor-Briscoe muzikoterapeuta szaxofonelőadása színesítette az estét.

– Az elképzeléseimet, az érzéseimet próbálom megjelentetni a műveimben. Az alkotások nagy része úgy születik meg, hogy bizonyos százalékban tudatosan, bizonyos százalékban ösztönösen készítem el őket. A művészi tevékenységemet a jazz-zenészekhez szoktam hasonlítani. Úgy gondolom, hogy ebben a munkában rengeteg kigondolt, elszánt, megtervezett momentum, ugyanakkor rengeteg véletlen is van – hangsúlyozta Hauser Beáta, aki elmondta, alkotás közben olykor olyan dolgok is előjönnek belőle, amiket maga sem gondolt volna.

– Rajzoláskor például van egy olyan állapot, amikor csak az ujjamon és a tollamon keresztül jönnek a dolgok, én sem tudom pontosan, hogy mi történik. Ez a folyamat ahhoz hasonlítható, mint amikor improvizálnak a jazz-zenészek. Egyébként szeretek tudatosan elhatározott dolgokat is csinálni, általában megvan már a fejemben, hogy mit szeretnék, gobelineknél például mindig elgondolom, megtervezem azt, hogy mit fogok csinálni. Rajzoknál is nagyon sokszor tervezek, főleg, ha kimondottan valamilyen céllal készülnek. A kárpitszövésnél azonban sokszor előfordul az is, hogy improvizálni kell, mert hiába van megtervezve, sokszor nem sikerül úgy, vagy épp nem akarom úgy megszőni azt a formát, azt az alakot, ahogy és amit eredetileg elképzeltem – magyarázta a kiváló textilművész, hozzátéve, hogy a legtöbb inspirációt magából az emberből meríti, ami szerinte kimeríthetetlen forrás.

– Számomra mindig is az ember volt a legérdekesebb. Szerintem ugyanis az embernél csodálatosabb és szörnyűbb lény nincs a világon, éppen ezért ez egy kimeríthetetlen téma, amitől néha elborzadok, néha viszont elalélok a gyönyörűségtől. Saját magunkat sem ismerjük sokszor igazán, ezért az ember a meglepetések tárháza is egyben. Mindig érdekelt, hogy milyenek az emberi viszonyok, hogy hogyan élünk, hogy milyen helyzeteket teremtünk, és hogy ezen belül egy művésznek milyen lehetőségei vannak arra, hogy kifejtse a véleményét a művein keresztül. Éppen ezért én személy szerint sok esetben véleményt is formálok az alkotásaimban – tette hozzá a művésznő.

Az esemény a helyi Regionális Kreatív Műhely szervezésében és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.