2024. április 19., péntek

Nevelő hatású játékok

Tordán megtartották a bánáti óvodapedagógusok találkozóját – Kiállítás és bemutató foglalkozás

A Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete szervezésében ma a tordai művelődési otthonban megnyílt az Angyalkert című képkiállítás, azt követően pedig bemutató foglalkozást tartottak az óvodások és óvodapedagógusok részére a helybeli Ady Endre Általános Iskolában.

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

A képkiállítás anyaga – csaknem ötven kinagyított kép – Martonvásárról, az ottani óvodamúzeumból származik. A képeken a múzeumban található korhű játékszerek láthatóak.

– Százkilencvenegy évvel ezelőtt, 1828-ban, Brunszvik Teréz létrehozta az első Angyalkertet vagy kisdedóvó intézetet. Hála a nőszervezeteknek, illetve a civil szervezeteknek 1840-ben már 80 kisdedóvó intézet működött. A kiállítás képein a150 évvel ezelőtti, martonvásári múzeumba megtalálható játékok láthatóak, a babakocsiktól a képes kirakókig, melyek legnagyobb része természetes anyagból, fából és papírbók készült. Ezeknek a játékoknak pedig megvolt a pedagógiai nevelő hatása. Érdemes lenne ma is foglalkoznunk ilyenekkel. A kiállított képek másik része Brunszvik Teréznek az életét mutatják be – mondta Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete elnöke.

A kiállítás megnyitóján felléptek a tamásfalvai, a magyarittabei, a szentmihályi és a tordai óvodások. Az eseményre elkísérték őket a szüleik is. A kiállítás következő színhelye Csókán lesz.

A folytatásban pedig egy fergeteges hangulatú bemutató foglalkozást tartottak az iskolában, a néptánclépések alapjáról. Az oktató Kovács Hanna volt.