2024. április 25., csütörtök
SPANYOL PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Koalícióban a PSOE és az Unidas Podemos

Koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés tegnap Madridban.

Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő (Fotó: Beta/AP)

Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő (Fotó: Beta/AP)

„Spanyolországnak egy stabil kormányra van szüksége. (...) A szavazatok kijelölték az egyetlen utat, azt amelyen most együtt indulunk el a Spanyol Szocialista Munkáspárt és az Unidas Podemos” – fogalmazott az előzetes együttműködési megállapodás aláírása után Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára. Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője hangsúlyozta: egy progresszív kormányt kívánnak létrehozni, amely kombinálja pártja bátorságát a szocialisták tapasztalatával.

A PSOE és az Unidas Podemos a tavaszi választások után hónapokig tárgyalt egy kormányzati együttműködésről, de az végül az akkori kölcsönös bizalmatlanság és a tárcák elosztásáról szóló vita miatt kudarcba fulladt.

Ahhoz, hogy a koalíciós kormány megalakulhasson további pártok támogatása szükséges,  kettejüknek ugyanis összesen 155 mandátuma van a 350 fős parlamentben.