2024. március 29., péntek

Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon

Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon - közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A növekedés a Földközi-tenger főként Spanyolországot érintő nyugati medencéjében és a Nyugat-Balkánon figyelhető meg, a görög és az olasz hatóságok ennek ellenére kevesebb illegális határátlépést regisztráltak.

Az októberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma tovább növekedett, 8 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az illetékes hatóságok mintegy 3000, főként Marokkóból és Algériából származó illegális határsértőt fogtak el. Január és szeptember között közel 21 ezren keltek útra Európába az útvonalon, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon szeptemberhez képest ötvennel több, mintegy 500 illegális határsértőt regisztráltak októberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 8400 ilyen esetet jelentettek, ami 82 százalékkal magasabb a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt - közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 10 800 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 18 százalékkal kevesebb az augusztusi adatnál.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában összességében 63 ezerre emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 31 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán és szíriai állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 27 százalékkal kevesebb, mintegy 2050 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az első tíz hónapban 11 900 ilyen esetet regisztráltak, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában feljegyzettnek. Ezen az útvonalon főként tunéziaiak, szudániak, pakisztániak és elefántcsontpartiak próbáltak meg Európába jutni.