2024. április 25., csütörtök

Szerbia ragaszkodik a kolostoraihoz

Vučić bízik benne, hogy Koszovó nem válik az UNESCO tagjává

A koszovói szerb kulturális örökség védelmére szólított fel Párizsban az UNESCO 40. Általános Konferenciáján Aleksandar Vučić államfő. Mint hozzátette, a szerb közösségre továbbra is hatalmas nyomást gyakorolnak bizonyos erők, azzal a céllal, hogy engedje át másoknak kulturális örökségét. Ezt követően az UNESCO alapokmányának tiszteletben tartására kérte hallgatóságát.

A háromnapos párizsi látogatását fejező szerb államfő szavai szerint a kulturális örökségre különböző veszélyek leselkednek, s ezek mindegyikének tekintetében hatékony védekezési mechanizmusok alkalmazása szüksége. A szerb közösség számára különösen fontosak a koszovói kolostorai, amelyek az európai és a világörökség szempontjából úgyszintén értéket képviselnek – jelentette ki Vučić, majd az UNESCO tagállamai közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, aláhúzván, hogy Szerbia mindegyik tagállam irányába nyitott.

– Az UNESCO-nak válaszokat kell találnia azokra az aktuális kérdésekre, amelyekkel az emberiség kénytelen szembesülni. A stabilitás megőrzésének szempontjából külön értéket képvisel az államközi párbeszéd, továbbá a tolerancia és az országok közötti együttműködés. Az elsődleges cél a béke, ám ennek megvalósításában nem lehetünk sikeresek, ha nem tanuljuk meg megérteni a kultúra, valamint a különbözőségek lényegét – fogalmazott Vučić a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint.

A szerb elnök az újságíróknak nyilatkozva megismételte, hogy tekintettel Szerbia kiváló kapcsolataira az UNESCO-val, indokolatlan tartani Koszovó tagfelvételi kérelmének az elfogadásától. Szerbiának a jövőben is sikerül megvédeni nemzeti érdekeit – nyomatékosította Vučić.