2024. április 25., csütörtök

Ötvenmilliót már lekötöttek a Szeged–Szabadka-vasútvonal fejlesztésére

A szerb–magyar közös projektumokról írt alá ma szándéknyilatkozatot Knežević és Szijjártó

Soha nem voltak még ilyen erősek, szorosak a magyar–szerb politikai és gazdasági, kereskedelmi és beruházási kapcsolatok – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere ma Budapesten, a Magyar–Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság tizedik ülését követő sajtótájékoztatón.

Goran Knežević és Szijjártó Péter aláírja a Szerb–Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság tizedik ülésének jegyzőkönyvét (Fotó: MTI)

Goran Knežević és Szijjártó Péter aláírja a Szerb–Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság tizedik ülésének jegyzőkönyvét (Fotó: MTI)

Mint arra az ülés két társelnöke rámutatott, a ma aláírt kétoldalú szándéknyilatkozat tartalmazza a Szeged–Szabadka-vasútvonal felújítását, a határátkelőhelyek működési idejének meghosszabbítását, valamint a Belgrád–Budapest-vasútvonal munkálatait is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Szerbia Magyarország első számú nyugat-balkáni partnere, a két ország baráti kapcsolatának alapja pedig a kölcsönös tisztelet. Közölte, tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérte a 2,5 milliárd eurót, az idén eddig viszont már 4 százalékkal haladta meg a tavalyi egész éves teljesítményt a kétoldalú forgalom.

Hangsúlyozta, Szerbiában két fontos ágazatban is magyar vállalatok szerezték meg a második legjelentősebb helyet. A Mol 110 millió eurónál is több befektetést hajtott végre Szerbiában, 62 benzinkútja van, és az üzemanyag-kereskedelmi piac második legnagyobb szereplője Szerbiában, ráadásul a vállalat nemrégiben adta át az új karlócai tárolóját. Az OTP Bank azonban a szerb bankpiac második legnagyobb szereplőjévé vált, miután a Vajdasági Bank megvásárlása után a Societe Generale szerbiai leánycégét is megvásárolta.

A külügyminiszter elmondta, a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 46 milliárd forint támogatást biztosított a magyar kormány a vajdasági magyar gazdálkodóknak és vállalkozóknak,

12 591 pályázatot támogattak, ennek révén a beruházás értéke elérte a 86 milliárd forintot a tartományban. Az Exim Bank 110 millió eurós keretet nyitott a kétoldalú vállalkozói együttműködés finanszírozására, a 110 millió euróból 50 milliót már lekötött a Szeged–Szabadka-vasútvonal fejlesztésére, hiszen még az idén aláírják ennek a vonalnak a felújítására vonatkozó szerződést.

Szijjártó megemlítette, hogy Röszkén sor kerül a határátkelők technológiai megújítására, és a tervek között szerepel a hercegszántói határátkelő felszerelése a teherforgalom lebonyolítása céljából. Az MTI rámutat, a két ország belügyminiszterének döntése alapján az ünnepi időszakra, december 15-e és január 15-e között a „szisztematikus schengeni ellenőrzést a déli határátkelőknél felfüggesztik”, ehelyett erre az időszakra szúrópróbaszerű ellenőrzést vezetnek be.

Kitért arra is, miként szeretnék serkenteni a szerbiai beruházásokat, így elmondta, hogy a magyar kormány 10 milliárd forintos támogatási keretet nyitott azoknak a magyar vállalatoknak, amelyek Dél-Szerbiában hajtanak végre beruházásokat.

A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról is, Magyarország megkapta az engedélyt arra, hogy ismét beinduljon a sertéspestis miatt korábban felfüggesztett sertésexport Szerbiába, csupán néhány technikai kérdést kell egyeztetni.

Az energiabiztonság kapcsán a magyar politikus elmondta, Szerbia az egyetlen olyan déli szomszéd, amely megvalósította azokat a technikai fejlesztéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy Magyarország a szükséges gázmennyiséget délről is be tudja szerezni. Szerbiában 400 kilométernyi gázvezetékre van szükség ahhoz, hogy a Török Áramlat gázvezetékből Magyarország 2021-től gázt tudjon venni. A szükséges vezeték fele már megépült.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó leszögezte, Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia uniós csatlakozási folyamatát, hiszen ez nemcsak a két ország, hanem egész Európa érdeke.

Goran Knežević, szerb gazdasági miniszter a két ország partneri viszonyáról szólva elmondta,  Magyarország Szerbia hatodik legfontosabb külkereskedelmi partnere, és egyben a 13. legjelentősebb befektető Szerbiában. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a jövő héten nyitja meg a belgrádi irodáját.

– Európa egységes piaccá válik, és a világ is egyre inkább egységes piaccá lesz. Lehetővé kell tennünk, hogy a vállalkozóink minőségien és jól dolgozzanak – mondta a gazdasági miniszter.

A vegyes bizottság 10. ülését követően a két miniszter aláírta a két ország gazdasági együttműködését segítő protokollt. A sajtótájékoztató után Szijjártó Péter a kétoldalú kapcsolatok erősítése okán a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Goran Kneževićet.