2024. április 19., péntek

Kumanovo az új testvérváros

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Maksim Dimitrieski, kumanovoi polgármester vasárnap aláírta Újvidék és az észak-macedóniai Kumanovo közötti testvérvárosi kapcsolatokról szóló szerződést.

A dokumentum aláírására Kumanovo 500 évvel ezelőtti megalapításának jubileuma alkalmából került sor. Újvidék és az észak-macedóniai város testvérvárosi kapcsolatairól november 4-én döntést hozott az újvidéki képviselő-testület. A szerződésnek az a célja, hogy a két város és a két nép szorosabbra fűzze kapcsolatait. A testvérvárosi kapcsolatok felvétele abból kifolyólag történhetett meg, hogy a két nép hagyományosan jó kapcsolatokat ápol. A szerződésnek köszönhetően a két városnak lehetősége nyílik szorosabbra fűzni kapcsolatait a kultúra, a tudomány, az oktatás, az idegenforgalom és a sport terén, valamint több közös projektet tervezhetnek a szociális védelem, a területrendezés és a kommunális teendők terén.

– A szerződés aláírásával csak megerősítettük azokat a kapcsolatokat, amelyek már régóta léteznek a két nép között. Nagy megtiszteltetés, hogy a szerződés aláírására most került sor, amikor Kumanovo fennállásának 500. évfordulóját ünnepeli, és azt, hogy 75 évvel ezelőtt szabadult fel a második világháború idején. Szeretnénk, ha még szorosabb együttműködés alakulna ki a két város között, ez mindkét nép érdekében áll. A két államnak is az az érdeke, hogy ebben a régióban minél több befektetés történjen, új autópályák épüljenek, mert akkor az emberek is jól érzik majd magukat, és az elvándorlók is örömmel jönnek majd haza. A fiatalok számára meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek alapján úgy érezhetik, itt érdemes családot alapítani. A Nyugat-Balkán a mi hazánk, és azon kell együttesen dolgoznunk, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely élhető és fejlődésre képes – magyarázta Újvidék polgármestere.

Kumanovo nagyságrendben az ország második legnagyobb települése, sok szerb nemzetiségű polgár él a környéken, nagy jelentősége van a szerb kultúra szempontjából.