2024. március 29., péntek

Gyülekeznek a kóbor kutyák

Egy feljelentetést követően a felügyelőség bezáratta a topolyai kutyamenhelyet

Topolya utcáin az utóbbi hetekben mind több kóbor kutya okoz aggodalmat a polgárok körében. Az ebek csoportosan kószálnak, és gyakran látni őket az iskolák, óvodák környékén, lépcsőházak közelében gyülekezni. A városi kutyamenhelyt üzemeltető Komgrad Kommunális Közvállalat a legnépszerűbb közösségi portálon közleményt adott ki a problémával kapcsolatban, amire számtalan indulatos hozzászólás érkezett a polgárok részéről.

A közvállalat az elmúlt időszakban rengeteg energiát fektetett a községi kutyakérdés megoldásába. Többen sikerként könyvelték el az ebek elfogásában alkalmazott, idővel olajozottan bejáródott rendszert, aminek következtében jelentősen lecsökkent Topolyán és a falvakban a kóbor ebek száma. Ennek a történetnek egy lakossági feljelentés vetett véget.

Korábban lapunk is megírta, hogy a kutyák nyugtató lövedékkel történő humánus befogása nem csak hatékonyabbnak, de biztonságosabbnak is mutatkozott úgy az állatokra, mint a befogásban résztvevő munkásokra nézve. Az ilyen módon megfogott ebek a menhelyen rendszeres ellátásban részesültek, állatorvosi közreműködéssel féregtelenítve lettek, és chipet is kaptak, mindezt az Állatjóléti törvénykezéssel összhangban. Menet közben sikerült a kutyaketreceket is bővíteni. A kutyákat örökbe lehetett fogadni, és a programnak köszönhetően több mint 100 kutyus talált új gazdit és otthont magának, ezzel nem veszélyeztetve a továbbiakban Topolya és a környező falvak lakosságának a biztonságát. Nagyon sok polgár támogatását élvezte a közvállalat kutyamenhelye. Voltak olyanok is, akik elégedettségüknek hangot adva ételadománnyal járultak hozzá a menhely fenntartásához, ugyanakkor mások elsősorban a Facebookon nemtetszésüket fejezték ki a kóborkutya-kérdés topolyai kezelésével kapcsolatban. Mondván, a tartási körülményeik nem kielégítőek, illetve az ebeket az országos gyakorlattal összhangban szabadon kell engedni.

A Köztársasági Állatorvosi Felügyelőség szeptember végén kapott feljelentést a kutyamenhelyre vonatkozóan. Ezt követően az illetékes inspekció felszólítására a Komgrad átmenetileg felfüggesztette az utcán kóborló ebek befogását. A határozat értelmében 90 nap állt a cég rendelkezésére, hogy egy, az előírásoknak megfelelő helyiséget kialakítva, a hivatalos engedélyek megadása után folytathassa a kóborkutya-programot Topolyán. Értesüléseink szerint az építkezés folyamatban van, és a rendelkezésre álló időnél hamarabb, még ebben a hónapban befejezik, ugyanakkor teljesen más, az eddig megkezdett irányvonallal ellentétben lesznek kénytelenek folytatni a „kóborkutya-ügy” kezelését.

BEFOGÁS, FÉREGTELENÍTÉS, IVARTALANÍTÁS, SZABADON BOCSÁJTÁS

A szabály szerint a befogott ebeket ezután féregteleníteni és ivartalanítani kell, majd visszaengedni az utcára. Ugyanez vár a rendelet értelmében a menhelyen továbbra is fogva tartott, korábban befogott további 30 kutyára is. Menet közben kiderült az is, hogy Kúlán, Verbászon, illetve a tartományi székvárosban is ezt a gyakorlatot alkalmazzák – befogás, féregtelenítés, ivartalanítás, szabadon bocsájtás –, és mindenhol jelentős problémákat, veszélyt jelentenek a városokban csoportosan vándorló kóbor kutyafalkák.

A közvállalat alapítója, a községi önkormányzat a fennálló kaotikus helyzetre való tekintettel azon dolgozik, hogy minél gyorsabb, hatékony és tartós megoldás születhessen az ügyben.