2024. április 26., péntek

A város kiadásai is csökkennek

A Központ II. helyi közösségben megkezdődtek a Gerontológiai Központ épületének felújítási munkálatai

A Központ II. helyi közösségben kedden megkezdődtek a Gerontológiai Központ épületének felújítási munkálatai. A munkálatok kezdetét dr. Nenad Ivanišević, a központ igazgatója, Bogdan Laban polgármester, Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenlőségügyi titkár és Ilija Đukanović, a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja közösen tekintették meg, ezenfelül az épület helyiségeit is körbejárták.

A munkálatok várhatóan a jövő év elején fejeződnek be (Fotó: Patyi Szilárd)

A munkálatok várhatóan a jövő év elején fejeződnek be (Fotó: Patyi Szilárd)

Az esemény után megtartott sajtótájékoztatón Nenad Ivanišević köszönetet mondott Bogdan Labannak, amiért a város a Gerontológiai Központ nevében pályázott az energiaügyi minisztériumnál, Predrag Vuletićnek pedig azért, mert segítették a pályázat pozitív elbírálását a minisztériumnál.

– A projektum értéke, áfa nélkül, körülbelül 12 millió dinárt tesz ki. Célja pedig az energetikai hatékonyság növelése. Az épületet Marija Mamužić adományozta a központnak 1992-ben, azzal a céllal, hogy klubhelyiség és a beteggondozás központja legyen. Az energetikai hatékonyság érdekében lecserélik az ajtókat, ablakokat, és elvégzik a szigetelesést, emellett az épületet teljesen felújítják, többek között új padlóburkolatot fektetnek le, és bemeszelik a falakat. Azzal, hogy energia-hatékonnyá válik az épület, csökkentjük az épület fűtési költségeit, ezzel együtt pedig a város kiadásai is csökkenek. A felújítási munkálatoktól azt várjuk, hogy 15–17 százalékkal alacsonyabbak legyenek az energiakiadásaink – mondta az igazgató, és hozzátette, hogy a munkálatok valószínűleg január végén, legkésőbb februárban befejeződnek.

Ilija Đukanović, Predrag Vuletić, Nenad Ivanišević és Bogdan Laban (Fotó: Patyi Szilárd)

Ilija Đukanović, Predrag Vuletić, Nenad Ivanišević és Bogdan Laban (Fotó: Patyi Szilárd)

Predrag Vuletić a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a város hozzáállását a szociális védelmi intézményekhez. Elmondta, hogy a titkársághoz már beérkezett a Gerontológiai Központ következő kérelme, amelyben a központi épület tűzvédelmi rendszerének kiépítésére kérnek támogatást. Reményét fejezte ki, hogy ez a kérelem is pozitív elbírálásban részesül, és így az év végéig további 30 millió dinárt tudnak befektetni a központba. Hozzátette, hogy Vajdaságban összesen 16 gerontológiai központ található, amelyeknek alapítója a tartomány, és 62 magántulajdonú gerontológiai központ van. Ezek között a szabadkai Gerontológiai Központ vezető szerepet tölt be az energiahatékonyság területén.

Bogdan Laban sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a város fejlődéséhez projektumok kellenek, valamint szükséges a köztársasági, tartományi és városi intézmények együttműködése.

– Az ellenzék részéről több támadás is érte a városvezetést, mert állítólag túl sok pénzt költöttünk a projektumokra, de abban az időben, amikor valaki más volt a polgármester, hússzor kevesebb eszközt fektettek be Szabadkára, mint most. Ez mégis azt mutatja, hogy az a csapat, amelyet vezetek, tudja mit csinál, és tudja, hogy hogyan viszonyuljon a költségvetéshez és Szabadka polgáraihoz – nyilatkozta a polgármester.