2024. március 19., kedd

Miért piszkos a város?

Nagybecskereken egyre több az illegális szeméttelep

Nagybecskereken nemcsak az ivóvízzel és a levegő szennyezésével vannak gondok, hanem a város tisztaságával is. A városban sok az illegális szeméttelep, számuk csak növekszik. A Nagybecskereki Szociális Fórum az elmúlt hónapokban a polgárokkal megtartott beszélgetéseken jutott a fenti megállapításokra.

Bajok vannak a köztisztasággal (is) - Fotó: Kecskés István

Bajok vannak a köztisztasággal (is) - Fotó: Kecskés István

A polgárok többsége szerint a köztisztasági vállalat dolgozói nagyjából elvégzik a feladatukat, viszont sok egyéb probléma van. A város költségvetésében például nem biztosítanak kellő pénzt a szemétkihordásra, a zöldövezetek és temetők karbantartására, valamint a kóbor állatok gondozására. A jobb életminőség biztosítása helyett sokak szerint inkább szükségtelen, okafogyott zenei és egyéb rendezvényeket szerveznek a városközpontban, vagy olyan civil szervezeteknek biztosítanak támogatást, amelyek nem tesznek semmi hasznosat a polgárok érdekében. Közben továbbra sem ritkaság a pártalapú foglalkoztatás a nagybecskereki közvállalatokban. Ennek pedig az a következménye, hogy rosszabb lett a dolgozók szakmai összetétele. Sőt vannak, akik csak a fizetésükért járnak be a vállalatba. Ugyanakkor például nincs elég kommunális rendőr a városban.

A NSZF szerint gondba ejtő, hogy a városban a szemetet válogatás nélkül gyűjtik be. Még nagyobb gondot okozhat szerintük az, hogy nem Nagybecskereken, hanem Nagykikindán tervezik a regionális szeméttelep kiépítését. Kockázatot jelent az a tendencia is, hogy a kommunális szolgáltatásokat magánkézbe adják. A magántőke ugyanis elsősorban a jövedelmet nézi, és nem azt, hogy jobb szolgáltatást nyújtson a polgároknak. Emiatt nyilvános vitát kellene nyitni erről a témáról, hogy elkerüljük azokat a hibákat, amelyekbe egyes szomszédos országok estek – olvasható a NSZF közleményében.