2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

„A menedzser mindennel foglalkozik”

Interjú Esterházy Mátyással, az EM Sports Consulting tulajdonos-ügyvezetőjével, Szoboszlai Dominik menedzserével

Míg a tévéképernyőkön futballrajongóként csak azt látjuk, amint a nemzetközi színtéren nagyobbnál nagyobb gólok születnek, a háttérben komoly munka zajlik, és óriási üzletek születnek. A labdarúgás mára nemcsak játék, sport és szórakozás, de hatalmas biznisz is, a sokszereplős palettán pedig rengetegen dolgoznak azért, hogy egy-egy játékos miatt megteljenek a lelátók. A háttérben az egyik legjelentősebb, pályafutásokat befolyásoló szerep a játékosmenedzsereké. Esterházy Mátyás, az EM Sports Consulting nevet viselő irodájával a magyar fiataloknak próbál segíteni futballpályafutásuk egyengetésével, ügyfelei között pedig a Salzburgban játszó Szoboszlai Dominik is ott van. Esterházyt még Szoboszlai pazar BL-debütálása előtt kerestük fel, s a játékosügynökök mindennapjairól kérdeztük.

Mi a játékosügynökök feladata?

Komplex munkakör ez, éppen ezért nehéz konkrétan meghatározni. Többfajta ügynök van a piacon. Akadnak olyanok, akik a játékosokkal nem is foglalkoznak, hanem kvázi brókerkent közvetítő szerepet töltenek be, és átigazolási ügyeket hoznak létre két klub között. Természetesen vannak, akik komoly játékosmegfigyelői rendszerrel vannak felszerelkezve, magukkal a futballistákkal foglalkoznak és karriermenedzsmentet kínálnak, akárcsak az általam irányított ügynökség.

Egy-egy átigazolásnál mennyire képviselik az ügynökök saját, illetve ügyfelük érdekeit? Veszélybe kerülhet ma egy ígéretes fiatal játékos a piacon a profithajhászás miatt?

Ezért fontos az előzőleg már említett megkülönböztetés. Ha a játékosügynök ún. brókerként tevékenykedik, nyilvánvalóan annak a klubnak az érdekeit képviseli, aki megbízta, ha pedig tényleges kapcsolatban áll a játékossal, akkor közösek a célok a pályafutás különböző szakaszaiban. A fiataloknál, a kiskorúaknál a családdal való egyeztetés nagyon fontos, minden komolyabb döntés előtt le kell ülni, és pontosan meg kell határozni a célokat. Nyilvánvalóan ekkor is születnek jó és rossz megoldások, de mindez csak utólag derül ki.

A játékos és az őt képviselő ügynök kapcsolatát egy 0–24-es projektként kell elképzelni?

Jó esetben igen, erre törekszünk. Ez egy kétirányú kommunikáció, mint minden emberi kapcsolat, ebben a helyzetben pedig feltétlen bizalom szükséges a két fél között. A menedzser mindennel foglalkozik, azaz hiába vagyok ott a játékos mellett sportszakmai szempontból, az is az én feladatom, hogy a focista marketingjével foglalkozzak. Jómagam kapcsolatban állok egy irodával, akik erről gondoskodnak, nyilván minden területnek megvannak a maga szakértői, így segítünk egymásnak.

A 21. században számos „szupermenedzser” – Jorge Mendes, Mino Raiola, Pere Guardiola – jelent meg, akik a világ legnagyobb átigazolásainál voltak jelen. Ezek a személyek befolyásolják a piacot?

Szupermenedzserek szuperjátékosok által születnek, de sem Raiola, sem Guardiola nem úgy jött a világra, hogy ők a legjobbak a szakmában, hanem találtak olyan játékosokat, akikben ott volt a potenciál, és később sikeresek lettek. Együtt épült a futballista és az ügynök karrierje. Mindenki elkezdi valahol a karrierjét, de maga Jorge Mendes is azt nyilatkozta egy interjúban, hogy egészen addig, amíg Cristiano Ronaldót nem vitte a Manchester Unitedhez, addig egy volt a sok közül. Miután Ronaldo befutott, Mendes reputációja is megváltozott, amiből kialakult az ő egyéni pályafutása. Igazán nagy világsztárból nagyon-nagyon kevés van, de azok az ügynökök, akik ezeket a topjátékosokat képviselik, valamilyen módon hatással vannak a folyamatokra. Például eldönthetik, hogy a PSG-nek vagy a Juventusnak kínálják fel a labdarúgót. Alapvetően azt gondolom, hogy az anyagi és a sportszakmai okok figyelembevételével végül a helyes irányba terelik az ügyfelet.

Az EM Sports Consulting ügyfelei között számos fiatal neve szerepel, de ott van például a DAC-ban szereplő Kalmár Zsolt és Vida Máté is. A legismertebb mégis Szoboszlai Dominik, aki egy elitbajnokságban rúgja a bőrt, és láthattuk, hogy a válogatottban is helytáll.

Így van, Vida Máté remek utat jár be Dunaszerdahelyen. Bekerült a válogatottba, és kiváló teljesítményt nyújtott. Zsolt sérüléssel bajlódik, de hamarosan újra a pályán lehet, és erőssége lesz a válogatottnak, ebben biztos vagyok. Szoboszlai Dominik nagyon jó úton halad, elképesztő munkát végzett egész életében, és ez a mai napig igaz rá. 18 évesen stabil tagja a magyar válogatottnak, holott ilyen fiatalon ritka az ilyesmi. Komoly ajánlatai vannak, topklubok figyelik és érdeklődnek iránta, úgyhogy számos olyan lehetőség áll előtte, ami nem túl gyakori a mi régiónkban. Hogy hová és meddig jut el, az attól is függ, hogy mennyi munkát tesz bele az előtte álló karrierjébe.

A közelmúltban az egyik legnagyobb futballmagazin, a goal.com megjelentette hagyományos listáját, melyen a világ 50 legjobb 19 évnél fiatalabb labdarúgóját rangsorolják. Szoboszlai a felsorolás előkelő, 21. helyén kapott helyet. Elképzelhető, hogy egy-két éven belül az öt topliga valamelyikében köt ki?

Én mindig azt mondom – és makacsul ragaszkodom is ehhez a gondolathoz –, hogy nem nagyon van értelme arról beszélni, mikor mehet a legnagyobb klubok egyikéhez, mert neki is az számít jelenleg, hogy milyen teljesítményt nyújt a Salzburgban és a válogatottban. Vannak céljaink, de ezeket csakis úgy tudjuk valóra váltani, ha folytatjuk az elkezdett utat. Megnézzük, mit tud produkálni nemzetközi téren, de ha úgy játszik, ahogyan eddig, akkor a benne rejlő lehetőségek mindenképpen reménykeltőek.