2024. március 28., csütörtök

Mexikóba menekült a lemondott bolíviai elnök

A bolíviai elnök vasárnapi lemondása után is folytatódtak a zavargások La Pazban és több nagyvárosban. Ezért Evo Morales elfogadta a Mexikó által felajánlott politikai menedékjogot.

Azt mondta, "polgári puccs" zajlik ellene, megtámadták az otthonát is.

Twitter üzenetéből arra lehet következtetni, hogy már el is hagyta a dél-amerikai országot. Azt írta; "fájdalmas elhagyni Bolíviát, de újult erővel, és még több energiával fogok visszatérni."

Közben a szenátus második alelnöke, az ellenzéki Jeanine Áñez bejelentette, az új választások megtartásáig, ideiglenes elnökként kész átvenni a hatalmat. A bolíviai törvény értelmében az elnök és alelnök hiányában a hatalmat ideiglenesen a szenátus elnöke veszi át, de az is lemondott vasárnap este.

Hétfőn Bolívia katonai parancsnoka több egységet is az utcákra vezényelt, hogy támogassák a rendőrséget a feldühödött Morales-hívek megfékezésében. Polgárháború felé sodródik a latin-amerikai ország.

Az országban 3 hete kezdődtek tüntetések, miután a szocialista Morales, Bolívia első őslakos elnöke, 13 éve hatalmon lévő vezetője, átírta az alkotmányt és a hivatali idő korlátozása ellenére negyedszerre is elindult az októberi elnökválasztáson. Amit megnyert - csalás gyanújával.