2024. március 29., péntek

A szavak mögött komoly pénzek is vannak

A magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság holnap együttműködési megállapodást ír alá

A magyar–szerb kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, mindkét ország szeretné kihasználni az ebből adódó kedvező üzleti lehetőségeket – hangsúlyozta Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára ma a magyar–szerb üzleti fórum budapesti megnyitóján – tájékoztatott az MTI.

A magyar–szerb üzleti fórumra a Szerb–Magyar Gazdasági Együttműködési Bizottság tizedik ülésének keretében került sor, amelyen megközelítőleg 120 szerb és magyar vállalat vett részt. A két ország vállalatainak találkozóját az energetika, az autóipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a transzport és a logisztika, a gyógyszer, valamint az egészségügyi intézményekben használt kellékek gyártása, az egészségügyi ellátás, valamint a környezetvédelem területén lehetséges együttműködés határozta meg.

Az üzleti fórum megnyitóján Magyar Levente kiemelte, a két ország kiváló helyzetben van a gazdasági építkezéshez, és ennek érdekében Magyarországnak konkrét elképzelései is vannak az elkövetkező időszakban. Közölte: Magyarország jelentős pénzügyi eszközöket rendel a szavak mögé, a magyar vállalatok akár 50 százalékos támogatással tudnak majd Szerbiában beruházást végrehajtani, nemcsak Vajdaságban, hanem Közép- és Dél-Szerbiában is.

Magyar Levente szerint a pénzügyi lehetőség nem csak a magyar cégeket érinti, ebből a konzorciumban induló szerb vállalatok is részesülhetnek. Ezért arra biztatta az üzleti fórum résztvevőit, hogy bátran, üzleti kockázatot vállalva keressék az együttműködés lehetőségét.

Milun Trivunac, a szerb gazdasági minisztérium államtitkára is arról számolt be, hogy egy év alatt a magyar–szerb kapcsolatok jelentősen bővültek, és adott a lehetőség a kölcsönös együttműködésre. Magyarország Szerbia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Az árucsere-forgalom értéke az év első kilenc hónapjában elérte Magyarország és Szerbia között az 1,3 milliárd eurót. Reményét fejezte ki, hogy az évet 2 milliárd euróval zárják majd.

Szavai szerint az építőipar, a kohászat, az energetika, az autóipar, valamint az élelmiszeripar és az információs-kommunikációs technológia számos lehetőséget ad arra, hogy a két ország vállalkozói harmadik ország piacán közösen lépjenek fel. Arra biztatta ugyanakkor a magyar beruházókat, hogy a magánosítás folyamatában, illetve greenfield beruházásokon keresztül vállalkozzanak Szerbia területén.

A gazdasági államtitkár hangsúlyozta, hogy a szerb kormány munkájában a politikai és a gazdasági stabilitás prioritást élvez. Szerbia az idén 3,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, 10,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, és az idén várhatóan egyszámjegyű lesz a munkanélküliek aránya.

Hangsúlyozta, Szerbiában 663 olyan vállalkozást jegyeznek, amelynek alapítói magyarok, majd reményét fejezte ki, hogy ez a szám az elkövetkezőkben csak nőni fog.

Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója elmondta, 93 magyar és 32 szerb cég regisztrált a fórumra, ez mutatja azt is, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődnek, és ezt az ügynökség is segíti. Elmondta, a jövő héten nyílik meg a HEPA belgrádi irodája, amelytől elvárják, hogy segítse a magyar és a szerb vállalatok partnerségi kapcsolatépítését.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugat-balkáni beruházási támogatási programban a regisztráció a héten zárul. A programban azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány támogatásával a magyar vállalkozások szerb partnerekkel közösen Szerbiában hozzanak létre beruházásokat. Ezen túlmenően programot készítenek elő arra, hogy magyar és szerb cégek együttműködésében új infrastrukturális projektumok valósuljanak meg.

A magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülését, ami holnap folytatódik, és amelyen különböző szinteken folyik politikai és gazdasági megbeszélés, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Szerbiai Gazdasági Kamara szervezte. Korábbi bejelentések szerint a bizottság két társelnöke Goran Knežević szerbiai gazdasági tárcavezető és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, ők a holnapi plenáris ülést követően együttműködési protokollt írnak alá.