2024. április 18., csütörtök

A tanítás nincs veszélyben

Kifizetési szabálytalanságok miatt zárolták a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola számláját. Emiatt egy ideje már nem fizetnek ki útiköltséget és egyéb juttatásokat. Az előállt helyzet miatt szerdán dolgozói gyűlést tartanak. A szakszervezet radikálisabb tiltakozási formát helyezett kilátásba.
Az iskola számláját augusztus 6-án zárolták. Jogerős bírósági ítélet szerint ugyanis 2014-ben törvényellenes módon számolták ki a foglalkoztatottak évi szabadsága utáni járadékát. A dolgozóknak átlagban 4000/5000 dinárral maradtak adósak, akik emiatt bírósághoz fordultak. A felhalmozott bírósági és más költségekkel az adósság 1,4 millió dinárra duzzadt.
– A számlánk zárolva van és hátrányos helyzetbe kerültünk. A foglalkoztatottak nem kapják meg a juttatásaikat, mint a jubiláris díjak, az útiköltség. Vannak kollégáink, akik a szomszédos falvakból utaznak. Ha ez a helyzet még eltart, akkor nem valósíthatják meg a munkából fakadó alapvető jogot, mondja Velizar Monić, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete iskolai alapszervezetének elnöke.
Az előállt helyzet miatt egyesek már a tanítás leállítását is felvetették. Molnár Attila iskolaigazgató szerint azonban rövidesen lezárul mind a 64 peres ügy, és a megmaradt tízet is lerendezik a napokban.
– Úgy gondolom, hogy felfújták ezt a helyzetet, hiszen az iskola normálisan működik. Működött februárban is, amikor az első perindítvány megérkezett, működik most is. A gyerekek járnak az iskolába, áram van, gáz van, fűtés van. Napok kérdése, hogy még amit ki kell fizetni, azt kifizetjük. Nem olyan nagy összegekről van szó, mondja az igazgató.
Az előállt helyzet miatt az iskolában figyelmeztető sztrájkot is tartottak. Az sem hozott megoldást, hogy többször is az Oktatási Minisztériumhoz fordultak.
– A helyzet tényleg nemcsak kétségbeejtő, hanem azt gondolom, hogy nagyon szomorú. Éppen elég baj már az is, hogy nagyon megfogytak a gyerekeink, egyre kevesebben vannak. Tehát az iskolák helyzete különben is súlyos és nehéz. És akkor még ilyen problémákkal kell megküzdjünk, mondja Kovács Jolánka, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének a tagja.
A legnagyobb kétnyelvű közép-bánáti iskolának a múlt század hetvenes éveiben közel másfél ezer diákja volt, szeptemberben hatszáz gyerekkel indították a tanévet. A Magyar Nemzeti Tanács a magyarság szempontjából kiemelt fontosságú iskolává nyilvánította.
– Nagy szégyen, hogy 4–5 ezer dinár visszafogott pénz végett személyenként százezreket kell fizetni a végrehajtásért. De a tanításnak megállnia nem szabad. Ez szégyen lenne az iskolánkra is, Szerbiára is, és akár Európára is, hogy ilyesmit meg lehet tenni egy országban, hangsúlyozza Bíró István, a Szerbiai Tanügyi Munkások Szakszervezetének Uniójából.
Az iskolának 120 dolgozója van. A két szakszervezetben összesen 57-en vannak.