2024. április 20., szombat

December 15-e és január 15-e között gyorsabb lesz a határátlépés

Pásztor István: Nem ideiglenesnek kellene lennie
Fotó: Ótos András (archív)

Fotó: Ótos András (archív)

A két ország belügyminiszterének korábbi megállapodása értelmében a karácsonyi és újévi ünnepek ideje alatt, december 15-e és január 15-e között könnyített határátlépést, gyorsabb ellenőrzéseket vezetnek be a szerb–magyar határszakaszon. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában azon véleményének adott hangot: ennek a megoldásnak nem ideiglenesnek, hanem tartósnak kellene lennie.

– Ez a december 15. és január 15. közötti időszak megfelelne arra, hogy azok a könnyítések, azok az egyszerűsítések, amelyeket majd kipróbálnak, hosszú távon is érvényben maradjanak, amennyiben beválnak. Az elmúlt hetekben a biztonsági és a számítógépes rendszerrel, illetve sok minden mással voltak problémák. Ez a megszokottnál is vontatottabbá és lassúbbá tette az ügyintézést, a kamionsorok és a személyforgalom is megérezte a problémákat – értékelte Pásztor.

Pozitívumként szólt a 10-es közúti folyosó befejezéséről, s azt mondta, pár hónapon belül, amint Bulgária befejezi egy 11 kilométeres szakasz építését, lehetőség nyílik arra, hogy az utazók a La Manche-csatornától autóúton eljussanak egészen Isztambulig. Bejelentette, várhatóan jövőre megkezdődik a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása.