2024. április 25., csütörtök

A fegyvernyugvás napjára emlékeztünk

Koszorúzás az avalai emlékműnél (Beta)

Koszorúzás az avalai emlékműnél (Beta)

Állami ünnep, egyes helyeken munkaszüneti nap volt tegnap Európa-szerte. Hazánkban is koszorúzásokkal, az emlékezés virágainak elhelyezésével telt a százegy évvel ezelőtti történelmi események évfordulója.

Szerbiában 2012 óta ünnepelik az I. világháború lezárását, amely gyakorlatilag 1914. július 28-án kezdődött a szarajevói merénylettel, amikor Gavrilo Princip megölte Ferenc Ferdinándot és feleségét. Csaknem 15 millió életet követelt és több mint négy évig tartott. A világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben, egy vasúti kocsiban az antanthatalmak (Nagy-Britannia és Franciaország) és a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton.

A fővárosi Újtemetőben, Belgrád védőinek kriptájánál a legmagasabb állami, katonai tiszteletadás mellett megtartott megemlékezésen Zoran Đorđević foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter Európa legnagyobb gonosztettének nevezte az első világháborút, amelynek során 70 millió embert mobilizáltak, hatalmas bűntetteket hajtottak végre. A köztársasági elnök képviseletében Nikola Selaković küldött az Avalán található Ismeretlen Hős Sírjánál helyezett el virágot, az emlékkönyvbe felírta, hogy az elesettek tettei, a győzelem új szellemiséget teremtett, részévé vált Szerbia modern kori értékrendszerének. Alekszandr Bocan-Harcsenkó orosz nagykövet az orosz katonák, Ivica Dačić külügyminiszter és Jean-Louis Falconi francia nagykövet pedig a francia katonák sírjánál koszorúzott.