2024. április 19., péntek

Egy perc alatt egymilliárd dollár!

Ismét rekordot döntött az Alibaba óriáscég

Egy nap alatt 38,4 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le az Alibaba online kereskedelemre szakosodott kínai nagyvállalat a szinglik napján. Az egyedüllálók ünnepén tartott vásárlási őrületet immár tizenegyedszer tartotta meg az óriáscég.

ÖTLETHÁBORÚ: KÍNA VS. AMERIKA

Kínában a kilencvenes évek eleje óta minden november 11-én megünneplik a szinglik napját. Jack Ma, az Alibaba óriáscég alapítója 2009-ben gondolt egyet és ellen-Valentin-napként az egyedülállók ünnepét célozta meg világhódító szándékaival. A kínai üzletember a fekete péntekhez hasonló, huszonnégy órán át tartó leárazási eseményt álmodott meg, amikor akciókkal próbálják vásárlásra sarkallni a fogyasztókat. Ekkor már 240 országban folytatott kereskedelmi tevékenységet az 1999-ben alapított cége, az Alibaba Group. Az alibaba.com nemzetközi webáruház pedig több mint 40 millió regisztrált felhasználóval és 5 virtuális eladói platformmal rendelkezett.

A vásár azóta a világ legnagyobb internetes kereskedelmi kiárusításává nőtte ki magát, idei forgalma pedig több mint két és félszerese volt az Egyesült Államokban karácsony előtt megrendezett „fekete péntek” és az azt követő „kiberhétfő” bevásárlónapjain 2018-ban elért együttes árbevételnek.

A szinglik napja elnevezésű virtuális eseményt hatalmas reklámkampány előzte meg. Celebekkel megtámogatott élő videókkal gondoskodtak arról, hogy a lehető legnagyobb felhajtást sikerüljön keríteni a szinglinap köré. A live streamben, azaz netes élő adásban bejelentkező hírességek fontos részét képezik a kínai e-kereskedelemnek. Az idén Kim Kardashian is beszállt a szinglinapba, élő adásban jelentette be, hogy elérhető lesz az egyik saját parfümje az Alibaba egyik online boltjában, a Tmallon.

Az akciók hagyományosan elsősorban az Alibaba Tmall és Taobao nevű e-kereskedelmi platformjaihoz kötődnek, de az idei évben a cég vállalkozások közötti (B2B) platformjai, az AliExpress és délkelet-ázsiai piacon működő Lazada is csatlakozott a nemzetközi fogyasztók még nagyobb mértékű bevonása érdekében. A nap első 12 órájában a legtöbb, a szárazföldi Kínán kívüli megrendelés Hongkongból, az Egyesült Államokból, Tajvanról, Ausztráliából és Japánból érkezett. A cég szerint az idén az egymilliárd dollárt alig több mint egy perc alatt lépték át.

A NYERESÉG ÁRA

A jelenlegi az első szinglik napja az Alibaba-alapító Jack Ma távozása óta. A milliárdos ugyanis egy hónapja vonult nyugdíjba. Nemrégiben arról cikkezett a nemzetközi sajtó, hogy „a saját cégének kíméletlen diktátora” volt: a munkaidőt ugyanis minimum heti 72 órában szabta meg.

Jack Ma a CNBC-nek tett nyilatkozatában azonban elmondta, hogy „ha ma jelentkezne a saját cégéhez munkáért, tuti nem vennék fel”. A cikk szerint az üzletember úgy véli, hogy manapság a nemzetközi cégek túl nagy hangsúlyt fektetnek a felsőoktatási eredményekre, és többnyire nem hagynak esélyt azoknak a tehetségeknek, akik nem a hagyományos módon gondolkodnak. A milliárdos szerint az emberek a diploma alapján ítélnek, azokkal büszkélkednek a nagy cégek, akik a Harvardon vagy a Stanfordon végeztek, a többieket semmibe veszik. Az üzletemberről egyébként tudni lehet, hogy 30 állásjelentkezése volt sikertelen azelőtt, hogy elindította volna az Alibabát.

Az egy hónapja nyugdíjba vonult milliárdos elmondása szerint ő sok olyan tehetséget alkalmazott, akiknek nem volt mesterdiplomája. Ilyen volt az Alipay és a Taobao alapítója is, ők sem jutottak be MBA-kurzusra, mert a matematikavizsgán elhasaltak. Ma úgy véli, hogy ebben a gyorsan fejlődő digitális világban az akadémiai tudásnak egyre kisebb a jelentősége.

Az Alibabának nehéz körülmények között sikerült rekordot döntenie az idén, ugyanis a lassuló kínai gazdasággal és az egyre erősödő belföldi konkurenciával is meg kellett küzdenie a cégnek.

Nem okozott gondot azonban az Egyesült Államokkal húzódó kereskedelmi háború: jól fogytak az amerikai termékek is, főleg az ékszerek és a divatáru volt népszerű. Egyszóval: mindent el lehetett adni – jó pénzért. (Forrás: Index, MTI, Portfolio)