2024. április 20., szombat

Növekszik a fejőstehenek után járó támogatás

Komolyabb állami segítségre számíthatnak az organikus termeléssel foglalkozók és a borászok

Az ország jövő évi költségvetésének javaslata szerint 2020-ban az agrárbüdzséből hozzávetőlegesen 52 milliárd dinárt fordíthatnak az ágazat fejlesztésére. A gazdák támogatására előirányzott összeg nem lesz kevesebb 35,6 milliárd dinárnál, tehát erre a célra 900 millió dinárral több áll majd rendelkezésre, mint az idén – ismertette Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban.

Közölte: mindazok számíthatnak állami támogatásokra, akik eddig is részesültek ilyenekben, de mindezen túl jövőre külön intézkedésekkel segítik a fiatal termelőket. Ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetés javaslatát, akkor az organikus növénytermesztéssel foglalkozók és a borászok kétszer-háromszor is többet kapnak, mint eddig.

Az RTS híradójának vendégeként Nedimović kiemelte az állattenyésztés fejlesztésének fontosságát. Hogy növeljék a borjúállományt, a bánáti állattenyésztők kezdeményezésére jövőre megemelt támogatást juttatnak azoknak a gazdáknak, akik vemhes, illetve fias teheneket tartanak, így az eddigi 25 000 dinár helyett 40 000 dinárt kapnak egy-egy tehén után, miközben államilag támogatott kölcsönök felvételét is lehetővé teszik a számukra. A tárcavezető közlése szerint a fiatalok segítésére meghirdetett pályázatok iránt igen nagy az érdeklődés, a minisztérium nemrégiben módosította a szabályzatot, és így már nemcsak az agrárgazdaság hordozója, azaz tulajdonosa pályázhat, hanem a többi tag is.

Készül a mezőgazdasági termékek piacának árait rendező törvény is, és ennek kapcsán Nedimović hangsúlyozta, fontos meghatározni, hogy kinek van joga a termények felvásárlására. Számítani lehet arra is, hogy a 20 legkeresettebb mezőgazdasági termékre vonatkozóan bevezetik a várható árak rendszerét, ami komoly előrelépés lesz, és hogy a gazdák tervezni tudjanak, valószínűleg már januárban kirukkolnak a várható terményárakkal.

A miniszter jó híreket vár a požegai Budimka gyümölcsfeldolgozó magánosítását illetően is; a potenciális vásárlók jelentkezésének határideje ma jár le.

– Akkor lennék a legelégedettebb, ha egy olyan komoly befektető jelenne meg, aki együttműködne a vidék gyümölcstermesztőivel – mondta Nedimović. Tudomása szerint tegnapig három érdeklődő jelentkezett.

A beharangozott nemzeti beruházási terv kapcsán a tárcavezető közölte, hogy ebbe a mezőgazdaság fejlesztését is bekapcsolták, és elsősorban azokra a beruházásokra összpontosítanak, amelyek növelik a hazai termelők versenyképességét. Kiemelte, hogy 2016 és 2020 között 45 százalékkal növelték az agrártámogatásokra szánt költségvetési összeget.