2024. március 29., péntek

Válasszák inkább a bevált módszert!

Az internetes vásárlás egyre nagyobb teret hódít, az embereknek egyre kevesebb idejük marad eljárni a bevásárlóközpontokba, boltokba, gyógyszertárakba, ezért sokan egy sokkal kényelmesebb, ám kevésbé biztonságos beszerzési módot választanak. A gyógyszerek internetes vásárlásával többen is óvatosságra intenek.

Az interneten léteznek bejegyzett patikák, ha azonban ismeretlen, ellenőrizhetetlen eladótól terveznek vásárolni, ne tegyék, mert nagyon veszélyes. A kiszemelt terméket nem lehet kézbe venni, megvizsgálni, legalábbis vásárlás előtt nem. Aztán ha úgy döntenek, hogy megrendelik az interneten, csak reménykedhetnek benne, hogy valóban azt kapják, amit szeretnének. Bizonyos fokú kockázatot jelent akármilyen termék interneten való vásárlása, hiszen nem foghatják meg, nem nézhetik át a terméket a beszerzés előtt, de a gyógyszerek esetében az egészségük, és néha bizony az életük foroghat kockán.

Mégis sokan döntenek az online vásárlás mellett, mert gyakran olcsóbbak az árak mint a boltokban, patikákban, a gyógyszerek, táplálékkiegészítők esetében pedig sokan szégyenérzetük miatt határoznak az internet mellett, egyszerűen nem mernek szembenézni a patikussal, és kérni egy fogyasztószert, vagy például egy potencianövelőt. Mindenesetre sokkal egyszerűbbnek tűnik az online vásárlás, mert pár egérklikk, és érkezhet címre az óhajtott termék.

A gyógyszerek interneten történő vásárlásával kapcsolatban októberben az Egészségügyi Világszervezet is megszólalt, és veszélyesnek nyilvánította ezt a fajta beszerzést. Az egészségügyi intézmény kutatása szerint az interneten vásárolható gyógyszereknek csaknem a fele hamisítvány, és nagy a valószínűsége, hogy ezek nagy része mérgező. Leginkább a citosztatikus szereket, antibiotikumokat és az antidepresszánsokat hamisítják, a fogyasztószereken lehet viszont a legtöbbet keresni. Mivel a hamisított termékek nem esnek át semmiféle ellenőrzésen, nem csupán arról van szó, hogy a szereknek nem lesz gyógyhatásuk, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, ha ezeket fogyasztják.

Vásárol-e gyógyszert interneten keresztül?

Rendszeresen: 11 (4,4%)

Néha: 19 (7,6%)

Soha: 219 (88%)

A gyógyszerek vásárlásánál fontos megkülönböztetni a valódi gyógyszereket a táplálékkiegészítőktől. Az utóbbi időben például egyre többen szeretnének fogyasztószerek segítségével lefogyni, de azt fontos tudni, hogy a táplálékkiegészítők nem gyógyítanak meg, és nem is előzik meg a betegséget. Sokan vásárolják például az országunkban a kava gyógynövény alapú készítményeket, és ezt csakis interneten lehet beszerezni, mert a patikákban nincs ilyen alapú termék. Ezek a készítmények csökkentik a szorongást, és elősegítik az alvást, de sokan fogyasztószerként is fogyasztják. Azt azonban sokan nem tudják, hogy nagy mennyiségben okozhat gyomorpuffadást, szemirritációt, kimerültséget, sőt a motorikus reflexek gyengülését is. Az interneten sok esetben a táplálékkiegészítők, gyógyszerek mellé nem csatolnak semmiféle adagolási útmutatót.

Ha valaki nem biztos a dolgában, vagy az interneten nincs elég információ a kiszemelt gyógyszerről, vagy táplálékkiegészítőről, akkor javasolt, hogy menjen el előbb a patikába vagy az orvoshoz, és kérje ki a szakértők véleményét. A gyógyszertárakban a hasznos információkon kívül sokkal biztonságosabban vásárolhatnak, hiszen ott minden termék ellenőrzésen megy át a forgalomba helyezése előtt.

A szakértők szerint a gyógyszerek vásárlásánál a hamisított termékek mellett más veszélyek is leselkednek a vásárlókra. A gyógyszereket ugyanis rendkívül elővigyázatosan és szakszerűen kell tárolni. Ha például egy gyógyszert 30–35 Celsius-fok között tárolnak, könnyen megromolhat, és ettől kezdve nemhogy nem lesz gyógyhatása, hanem mérgezővé válhat. Másodsorban, az interneten számtalan esetben előfordult, hogy lejárt gyógyszerekkel kereskednek, valahol olcsó pénzért megvásárolják ezeket a kiselejtezett termékeket, aztán az interneten borsos áron értékesítik őket.

Ezért ne feledjék, a gyógyszervásárlásnál legyenek nagyon óvatosak, ha megtehetik, inkább a jól bevált módszert alkalmazzák: elsétálnak a patikába, ahol biztonságos körülmények között, ellenőrzött terméket vásárolhatnak, és így nem kockáztatják egészségüket.