2024. április 25., csütörtök

1944 őszére emlékeztek Zentán

Megkoszorúzták a magyarellenes atrocitások áldozatainak emlékkopjafáját

Szombaton megemlékeztek Zentán az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatairól. A Szent István-templomban megtartott gyászmisét követően a résztvevők a Tisza-parti emlékkopjafához vonultak, és elhelyezték a mécseseiket. Miután a zentai Délibáb vegyes kórus elénekelte a Himnuszt, a jelenlévők meghallgathatták Burány Hajnalka községi képviselő és Sztantity Szebasztián, a VMSZ Zenta községi alelnökének gondolatait.

Burány Hajnalka arról beszélt, hogy az 1944 őszén történtek közös szenvedéstörténetünk részét képezik:

– Mély megrendüléssel, fájó kegyelettel emlékezünk az ártatlanul megkínzott és meggyilkolt emberekre. Történelmünk arra tanít minket, hogy mindig eljön az idő, amikor az elfojtás csendjéből a tanúk és a túlélők is előlépnek.

Sztantity Szebasztián röviden felidézte a hetvenöt évvel ezelőtt lezajlott eseményeket. Mint mondta, Zenta sem volt kivétel azon települések sorából, ahol a partizánegységek önkényuralmat és terrort vezettek be, és 1944. november 9-én a rögtönítélő bíróság 64 zentai polgárt halálra ítélt.

Hozzátette, hogy a zentai magyarság elsőként 1994-ben állított emléket a mártírhalált halt nemzettársainknak, a Tisza-parti kopjafát pedig 2006-ban építtették. Beszédében hangsúlyozta, hogy le kell vonnunk a ránk erőszakolt történelem tanulságait:

– A vajdasági és a zentai magyarokat is egyazon célok vezérelik, családot szeretnének alapítani, és látni szeretnék felnőni gyerekeiket és unokáikat. Otthont szeretnének építeni, társalogni barátaikkal, és tisztességes, nyugodt életet élni. Ezt eddig a történelemtől soha nem kaptuk meg.

Hozzátette, hogy kellő erőre és kitartásra van szüksége nemzedékünknek, hogy ne csak mi, de az utánunk következő generációk is Zentán tudjanak otthont építeni, és itt láthassák felnőni az unokáikat.

A beszédeket követően Baráth László tárogatón játszott az egybegyűltek előtt, majd Burány Hajnalka felolvasta az áldozatok nevét, végül megkezdődött a kegyeletadó koszorúzás.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Rusz Radován, Zenta önkormányzatának nevében Czegledi Rudolf polgármester, a VMSZ Zenta községi szervezetének nevében Bóbán József és Lőrinc Csongor, a VMDK nevében Gordán József és Berze József, a Magyar Mozgalom nevében Zsoldos Ferenc és Kajári Ferenc, a VMSZ ifjúsági fórumának nevében Kiss Nándor és Perpauer Martin, a Rákóczi Szövetség nevében Balázs Andrea és Burány Ildikó, a zentai Gazdakör nevében pedig Polyák András és Kalmár Antal helyeztek el egy-egy koszorút, végül az áldozatok családtagjai és hozzátartozói is lerótták kegyeletüket az 1944 novemberében megkínzottak és kivégzettek előtt.