2024. március 29., péntek

Néphagyomány a legkisebbeknek

Óvodapedagógusok számára szerveztek továbbképzést

Óvodapedagógusok részére szervezett akkreditált továbbképzést Zentán a magyarországi Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Útravaló – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában címmel. A továbbképzést három hétvégén tartják meg. De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja az egybegyűltekhez szólva elmondta, a képzésre 25 óvodapedagógus érkezett Vajdaság szinte minden területéről. Elmondta azt is, hogy a képzésre a hagyományaink és a kultúránk megőrzése miatt van szükség:

– Nagyon fontos, hogy már az óvodás gyerekekkel is foglalkozzanak a pedagógusok ebben a témakörben. A kisgyerekek így sajátítják el a magyar kultúrát, amely aztán egész életükben velük marad.

Hozzátette, hogy a magyar identitás és kultúra megőrzése és továbbadása nagyon fontos a vajdasági magyar pedagógusok számára, akik nagy örömmel jelentkeztek a képzésre, mert maguk is úgy gondolják, hogy a hagyományainkat ápolnunk kell:

– A képzés során arra lesz lehetőségük, hogy elméleti és módszertani ismereteket tanuljanak, valamint gyarapítsák tudásukat a területen. Amit itt elsajátítanak, azt akár már a következő napokban be tudják építeni a munkájukba.

A képzés megnyitóján Németh Nóra, a Hagyományok Háza budapesti munkatársa arról beszélt, hogy a képzés azért indították, hogy a népművészet hangsúlyosabban legyen jelen az óvodai nevelés területén:

– Mondókák, népdalok, játékok eddig is szerepeltek a különböző kiadványokban. Ez a képzés a néphagyomány hiteles módszertanára helyezi a hangsúlyt. Mint ahogy az sem mindegy, hogyan tanítunk meg egy népdalt, hogyan próbáljuk elénekelni, úgy a néphagyomány továbbadásának is megvannak a maga sajátosságai. Az ismeretek szélesítése és a repertoár bővítése mellett a képzés célja az is, hogy a résztvevők elsajátítsák, hogyan és mitől lesz hiteles a néphagyomány elemeinek továbbadása.