2024. április 19., péntek

A biztonságosabb kutyanevelésért

A kutyás parkok elsőként a Sétaerdőben és a Harcosok sorakozója lakótelepen épülnek ki

Mint azt már korábban megírtuk, hat kutyás park létesülését kezdeményezte a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat márciusban a város területére. A beruházásra azért van szükség, merthogy a lakásban vagy udvar nélküli társasházban élő kutyatulajdonosok a speciális parkokban szabadon futtathatják ebeiket, ugyanakkor a kutyáktól félő felnőttek és a gyerekek is zavartalanul sétálhatnak vagy kikapcsolódhatnak a zöldterületeken. Ennek köszönhetően remélhetőleg fokozódik majd a lakosság biztonsága és kényelme, csökken az incidensek száma, és javul a parkok köztisztasága is.

Elsőként a Sétaerdőbe és a Harcosok sorakozója lakótelepre építenek ki ilyen parkokat, amelynek kivitelezésére már le is zárult a közbeszerzési pályázat. A Kommunális Ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság szerint a lakótömbös városrészek élveznek prioritást, a későbbiekben pedig a többi hely is kap kutyaparkot, miután biztosítják a pénzeszközöket a városi önkormányzat költségvetéséből.

Az építési tervek szerint a sétaerdei kutyaparkot 924 négyzetméteres területen alakítják ki, ott a nagy- és kistestű kutyák együtt játszhatnak, míg a másik városrészen 1428 négyzetméteren két külön részt alakítanak ki nekik. Mindkét teret zöld panelkerítéssel kerítik el és mindegyikbe akadálypályákat, mászókákat, hidakat építenek ki, emellett szemeteskukákat, itatókat és padokat is kihelyeznek.

A házi kedvencek és egzotikus állatok tartásával kapcsolatos városi rendelet szerint fogják korlátozni a pálya használatát. A bejáratnál a gazdákra és kutyáikra vonatkozó magatartási szabályokat feltüntető táblákat akasztanak ki, melyeken többek között az is szerepel majd, hogy a beteg ebek és a tüzelő szukák számára tilos a belépés, illetve a veszélyes fajták csak szájkosárral használhatják a parkot. A park rendeltetése szerint nem használható a kutyák kiképzésére, ezért hivatásos edzők nem használhatják, és ételt, üveget sem szabad majd bevinni. Az ebek nyírása és fésülése is tilos lesz ezeken a helyeken.

A város területén további négy helyen terveznek ilyen pályát: a Tesla telepre, az ócskapiac melletti parkba, a Szabadegyetem melletti zöldterületre, Palicson pedig a Női strand környékre esett a választás.

A pályázatra csak egy kivitelező adta be a megfelelő dokumentumokat, így a munkálatokat a zombori Oris vállalat végzi 45 munkanap alatt, mintegy 2,9 millió dinár értékben.