2024. március 29., péntek
PALICS–LUDAS KÖZVÁLLALAT

Munkálatok a Tölgyes fasoron

A Palics–Ludas Közvállalat hétfői közleményében a Palics Természeti Parkban található Tölgyes fasoron folyó munkálatokról ad tájékoztatást. A munkálatok során a tölgyfákat veszélyeztető özönfajokat, elsősorban az ostorfákat távolítják el, és helyreállítják a szeptemberben Szabadkán és környékén végigsöprő vihar okozta károkat.

„A Tölgyes fasor mentén kifejlett ostorfák találhatók, ami özönfajként van számon tartva ezen a vidéken, és amely faj veszélyezteti az őshonos fafajok megmaradását és fejlődését. A fentebb említett határozatok elrendelik a tölgyfasor normális fejlődésének biztosítását, illetve azon ostorfák eltávolítását, melyek lombozatukkal akadályozzák a tölgyfák fejlődését. Az eltávolítandó ostorfák negatív hatásai jó láthatóak a tölgyfák külső megjelenésén.

Ezen tevékenységekkel párhuzamosan készül azon ültetési terv is, mellyel, a természetvédelmi feltételekkel összhangban, megfelelő módon fogjuk felújítani a park azon részeit, ahol erre szükség mutatkozik.

Szemtanúi vagyunk a nemrégiben vidékünkön végigsöprő vihar okozta károknak is (leszakadt ágak, kidőlt fák). Terveinkben szerepel ezen területek felújítása is.

Az özönfajok eltávolítása és a területek felújítása szakaszosan történik, ezen tevékenységek nem fogják veszélyeztetni a park ökológiai és esztétikai funkcionalitását, jelentőségét” – olvasható többek között a közleményben.