2024. március 29., péntek

A sajtónyelvtől a stílusig

A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub szervezésében a hétvégén Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében nyelvművelő előadást tartottak. A résztvevők sorában elsősorban újságírókkal, lektorokkal találkozhattunk. A rendezvény elején Farkas Zsuzsanna, a Kossa János Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Kemény Gábor nyelvész, egyetemi oktató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, több stilisztikai és nyelvhelyességi tárgyú könyv szerzője, társszerzője tartott előadást A nyelvtől a stílusig címmel. 

Dr. Kemény Gábor (Benedek Miklós felvétele)

Dr. Kemény Gábor (Benedek Miklós felvétele)

Kemény Gábor előadásának elején az Édes Anyanyelvünk című nyelvművelő folyóirat műhelytitkaiba nyújtott betekintést, majd visszarepülhettünk az időben egészen 1973-ig, amikor is az előadó Újvidéken vendégeskedett, és olyan jelentős tudósokkal találkozott, mint a vendéglátó egyesület névadója, Kossa János, vagy éppen Ágoston Mihály és Szeli István. Ezt követően a szerző több elméletet és kutatási eredményt ismertetett, amelyek fókuszában a határon túli magyarok nyelvhasználata állt, és amelyek tudományos körökben olykor parázs vitákat váltottak ki.

Kemény Gábor ezután tért rá az előadás fő vonalát képező témára, ugyanis a nyelvész a sajtó nyelvhasználatát, és azon belül is a vajdasági magyar sajtó nyelvhasználatát vette górcső alá. Az előadó több, vajdasági magyar sajtótermékből vett példával illusztrálta az idegen szavak jelenlétét, a szinonimák használatát, a nyelvi képek alkalmazását, valamint külön kitért a címadás fontosságára, illetve a sportújságírás nyelvére, amely sajátságos kifejezésekkel operál, és egyfajta közvetlen stílusban ölt alakot. A sajtónyelvet vizsgálva Kemény Gábor megállapította , hogy a vajdasági magyar sajtó nyelve nem távolodik, hanem közeledik az anyaországihoz, ami az előadó szerint azt jelenti, hogy nyelvünk nem a többközpontúság felé halad.

Az előadást kötetlen, szakmai jellegű beszélgetés követte.