2024. március 29., péntek

Huszonöt éves a Kosztolányi Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a hétvégén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az 1994-ben alapított, és 2006-ban önállósodott intézmény napját minden év november 9-e körül ünneplik meg. Ez az a dátum, amikor az önképzőkörbe járó Kosztolányi Dezsőt egyik verséért komolyan bírálta magyartanára, mondván, hogy alkotása tele van magyartalanságokkal, az ifjú költő erre szenvedélyesen regált, és ennek folyományaként kirúgták a gimnáziumból. Ezen eset jelentős dátumként való kitűzése a KDSZ ars poeticájára is utal.

Színpadon az Elefánt (Benedek Miklós felvétele)

Színpadon az Elefánt (Benedek Miklós felvétele)

A színház születésnapi rendezvénysorozata pénteken Góbi Rita táncművész, koreográfus produkciójával kezdődött. A művész a többszörösen díjazott Reptében című előadását adta elő. A szombati esten a könnyűzenéé volt a főszerep. Az alternatív rockzenét magas színvonalú szövegekkel ötvöző magyarországi banda, az Elefánt a legnagyobb slágereinek válogatásából adott elő. Vasárnap este az Újvidéki Színház vendégszerepelt a KDSZ-ben. A társulat az Álmodozók – Egy forradalom fantazmagóriája című előadását mutatta be Lénárd Róbert rendezésében.

A sors különös játéka, hogy a hétvégén hunyt el Szabadka legidősebb és leghűségesebb színházlátogatója, Tikvicki Josip, vagyis Tikvicki bácsi, aki rendszeres nézője volt a KDSZ előadásainak is. Tikvicki bácsi január 1-jén töltötte be századik életévét.