2024. április 16., kedd

Összetartó közösség

Búcsúi napok és pálinkaverseny Doroszlón

A hétvégén a doroszlói Szent Imre egyházközség búcsúja alkalmából pálinkaverseny, búcsúi bál és helyi tehetségeketet bemutató koncert várta az érdeklődőket. Szombat este a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület termében tartott mulatság keretében hirdették ki a pálinkaverseny eredményét.

A pálinkaverseny részvevőiről és a zsűriről készült csoportkép (Fotó: L. Móger Tímea)

A pálinkaverseny részvevőiről és a zsűriről készült csoportkép (Fotó: L. Móger Tímea)

Ft. Verebélyi Árpád esperesplébános, címzetes prépost köszöntötte a vendégeket. Elmondta, közösség-összetartó szerepe van a templomünnepnek. A pálinkaversennyel ösztönözni szeretnék a helyi és környékbeli termesztőket, hogy minél finomabb, minőségi nedűket főzzenek a termesztett gyümölcsből.

A zsűri – Halász László, Halász Sándor Dávid, ifjabb Halász László, Sziráki Zsolt – nevében bírálóbizottsági ez utóbbi tagja értékelte a versenyre beérkezett huszonnégy pálinkákat. Hangsúlyozta, tisztaság, gyümölcsösség, illat- és ízélmény, harmónia, vagyis mindezek összegzése alapján értékelték a pályázatra beküldött italokat.

A döntés alapján több bronz-, ezüst- és aranyérmet hirdethettek ki a doroszlói, gombosi, szabadkai versenyzők körében. A kupuszinai Molnár István lett az abszolút győztes, aki többfajta pálinkával nevezett be és, bronz-, ezüst-, aranyérmet, illetve serleget nyert. Első helyezett lett még a doroszlói Varga József is. A mulatságon a Haverock Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Vasárnap a IV. Szent Imre Herceg ünnepi, búcsúi koncertre került sor a plébániatemplomban. Ft. Verebélyi Árpád köszöntőjében elmondta, immár hozzátartozik a templomünnep jellegéhez, hogy a helyi vagy a doroszlói származású, illetőségű művészek, alkotók odafigyeljenek egymásra. Értékelje tevékenységüket, figyelemmel kísérje fejlődésüket a közönség is, amely nemcsak helyiekből, hanem vidékről érkezett érdeklődőkből is áll.

A koncerten zene- és énekszámokkal, versekkel fellépett Klemm Valéria, Mészáros Ernő, Móger Tímea, Mészáros Alen, Cseh Emil, Ristić Anita, szilágyiról Antalovics Zsuzanna zongoratanár, Szakál Zsóka fuvolatanár, Dosztán László, Király Szilárd, Turkály Kristóf, Szitás Tamás és Novák- Szklenovszki Sarolta.

Föld előttem, Föld utánam című képzőművészeti alkotások bemutatásával szerepelt Turkály Emma, az Újvidéki Művészeti Akadémia tervezőgrafikai szakának harmadéves hallgatója.

Klemm Valéria, a koncert fő szervezője a fellépők nevében megköszönte a bemutatkozási lehetőséget a házigazdának, ft. Verebélyi Árpádnak, majd ajándékot nyújtott át a Prépostnak.

A fellépők nevében Móger Tímea köszönte meg Klemm Valériának, hogy immár negyedik éve szervezi meg a búcsúi koncertet.