2024. március 28., csütörtök
ÚSZÁS

Gyurta is kvótás

Magyar szempontból rendkívül eredményesen zárult az úszó világkupa-sorozat dohai, utolsó állomása. A csütörtöki eseményekről már korábban beszámoltunk, a pénteki és a szombati nap is izgalmasan telt. A második versenynap legfontosabb magyar vonatkozású híre, hogy Gyurta Gergely 1500 méter gyorson 14:59,88 perces idővel ért célba, mely ezúttal harmadik helyet, ami viszont ennél is fontosabb, olimpiai kvótát jelentett számára! A többiek is kitettek magukért, Jakabos Zsuzsanna egy arany- és egy ezüst- (200 m gyors és 400 m vegyes), Hosszú Katinka egy arany- (400 m vegyes), Verrasztó Evelyn (200 m gyors), Verrasztó Dávid (200 m vegyes), Szabó Szebasztián (100 m gyors) és Békési Eszter (100 m mell) pedig egy-egy bronzéremmel gazdagította a magyar csapat gyűjteményét.

A zárónap legérdekesebb kérdése az volt, vajon Hosszú Katinka összetettben ledolgozza-e Cate Cambell-lel szembeni hátrányát? A háromszoros olimpiai bajnok ugyan mindent megtett, hogy az élre ugorjon, 100 m pillangón (idén először) és 200 vegyesen is nyerni tudott, de ez sem volt elég, hogy átvegye az elsőséget, 45 ponttal lemaradt ausztrál riválisa mögött. A férfiaknál az orosz Vladimir Morozov győzelmével zárult az ide világkupa.

Hosszú mellett a többiek sem lazsáltak az utolsó nap, Jakabos 100 pillangón harmadik lett, a férfi 400 vegyes kettős magyar győzelmet hozott – Holló Balázs diadalmaskodott Verrasztó előtt –, míg 50 pillangón Szabó másodikként ért a falhoz.

A világkupa-sorozat ugyan véget ért, az úszók azonban nem pihenhetnek, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) a hétvégén folytatódik.