2024. április 19., péntek

ABBA zenére táncol a béka

Látványos, kaleidoszkópszerű produkciót mutatott be a szabadkai Gyermekszínház

A hétvégén bemutatót tartott a szabadkai Gyermekszínház. Az új előadás címe A színháznak szeretettel, és valójában a bábszínház, valamint a színészek iránt érzett szeretetet, tiszteletet helyezi középpontba. Látványos, játékos produkcióról van szó, amely során ismert zeneszámok is felcsendülnek. Hol a színészeket láthatjuk maszkokban, hol bábokkal a kezükben, hol pedig állatokat raknak össze különböző tárgyakból. Páva, zsiráf, kutyus és nyuszi is megelevenedik ily módon, az egyik jelenetben ABBA zenére táncol a béka. Aki nem hiszi, járjon utána, nézze meg az előadást.

A produkciónak szerb és magyar nyelvű változata is van, a szöveget Sándor Zoltán fordította magyarra. A szereplők Danka Balać, Fridrik Gertrúd, Gál Elvira, Greguss Zalán, Kocsis Endre, Ana Milodanović, Stefan Ostojić, Viktorija Palfi, Vörös Imelda és Mladen Vuković. Vörös Imeldától megtudhattuk, hogy mindkét változatban együtt jásznak a színészek:

– Először úgy volt, hogy az előadás szöveg nélküli lesz. Azután készült hozzá egy nagyon szép szöveg, szerbül és magyarul is, amelyet a közönség felvételről hallhat. A produkciónak így lett szerb és magyar nyelvű változata is, de mindkettőben ugyanazok játszanak. A csapatot tíz színész alkotja, öt a szerb és öt a magyar társulatból, négyen nemrég fejezték be az akadémiát. Az előadásunk nagyon érdekes, de nem egy hagyományos mesejáték, nem egy történetet mesél el. Több jelenetből tevődik össze, a közönség láthatja azt is, hogy különböző tárgyakból különböző állatokat rakunk össze. Ez nagy odafigyelést, pontos csapatmunkát igényel, eközben a színpadon szinte együtt lélegzünk. A rendezők nagyon ügyeltek a precizitásra, és a jelenetek tisztaságára. Az egyik részről felvétel is készült, amely által visszanézhettük azt, hogy mit lát a közönség. Rögtön a kaleidoszkóp jutott az eszünkbe. Nem lett konkrétan ehhez az előadáshoz zene írva, viszont ismerős dallamokat hallhat a közönség – hallottuk Vörös Imeldától.

A produkciót Bonjo Lungov és Konstantin Karakostov bolgár rendezők állították színpadra:

– Először rendezhettünk Szabadkán. Ez óriási öröm és megtiszteltetés a számunkra, kiváltképp azért, mert a csapatunk több ízben is nagy sikerrel szerepelt itt a városban, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon. Ezzel az előadással a színészeket és a színházat ünnepeljük. A produkciónk a szeretetről szól, a színészekről, akik szinte egész életüket a színházban élik le. Tíz miniatűrből, kisebb részből áll, amelyekben különféle bábokat mutatunk be, és ettől az előadás kaleidoszkópszerűvé válik. Egyes részek vidámak, táncosak, de vannak komolyabb hangulatúbbak is. Négy éven felüliekhez szól, de bátran ajánljuk a felnőtt nézőknek is, mert egy-egy rész más miatt lehet érdekes a gyerekeknek és megint csak másképp értelmezik a nagyobbak. Bonjo Lungov nevében is mondhatom, hogy élveztük az időszakot, amíg a színészekkel készítettük az előadást. Köszönettel tartozunk ezért Árokszállási S. Márta igazgatónak. Nagyon érdekes volt számunkra az, hogy a csapatot együtt alkották a magyar és a szerb társulat tagjai. Bonjo Lungovval megközelítőleg húsz éve dolgozunk együtt, ő a szófiai színház- és filmművészeti egyetemen ad elő, én ugyanott vagyok docens, de még találunk időt arra, hogy együtt alkossunk – mondta a lapunknak Konstantin Karakostov.