2024. április 25., csütörtök

A víz „három drámája”

Magyarország példát mutat a klímaváltozás elleni küzdelemben

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak legalább 80 százalékát a vizek állapotán keresztül érzi meg az emberiség  – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten egy konferencián. Az államfő előadásában ezúttal is hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás tényével mindenki szembesülhet a mindennapokban, a tudományos álláspont szerint pedig ennek hátterében az emberi tevékenység következtében növekvő üvegházhatású gázkibocsátás áll.

Áder János: Téves sztereotípiák élnek Magyarországról (Fotó: MTI)

Áder János: Téves sztereotípiák élnek Magyarországról (Fotó: MTI)

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség vízfogyasztása kétszer, energiafelhasználása pedig háromszor gyorsabban emelkedik, mint amilyen ütemben nő a Föld lakossága. Mindennek következményeként a földfelszíni hőmérséklet legalább tizenötször gyorsabban emelkedik, mint bármely korábbi földtörténeti korban – mondta. Kiemelte, ez az éghajlati változás nagyrészt a „víz három drámáján" keresztül mutatkozik, vagyis azokon a helyzeteken, amikor a víz hiánya, áradása, illetve szennyezettsége jelent problémát.

A gondokra példaként említette egyebek mellett, hogy a világ ruhaiparának vízfogyasztása a Nílus éves vízhozamának felel meg, miközben energiafelhasználása több mint a légi és vízi közlekedésé együttvéve.

Áder János felidézte: a történelemben többször is előfordult, hogy a vízhiány vetett véget különböző civilizációknak. Szerinte azonban az emberiség ma sem óvja megfelelően a hozzáférhető vízkészletét, amit az is mutat, hogy a fejlődő országokban a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul kerül az élővizekbe. Kiemelte, hogy becslések szerint 2050-re már 4 milliárd ember élhet vízhiányos területeken, 36 ország pedig már most is az úgynevezett vízszegénységi küszöb alatt van.

Az államfő kitért arra, hogy sokak fejében élnek téves sztereotípiák arról, Magyarország mennyit tesz a klímaváltozás ellen, miközben más országokat, például Dániát úgy könyvelik el „klímabajnoknak", hogy Magyarországnál nem csökkentette jobban a károsanyag-kibocsátását. Hangsúlyozta, hogy Magyarország egyike a világ azon 21 országának, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben energiafelhasználását 7 százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 32 százalékkal csökkentette. Áder János közölte továbbá, hogy a németországi egy főre eső üvegházhatású gázkibocsátás a magyarországinak kétszerese, míg az amerikainak három és félszerese.